Valér
4 °C
8 °C

Kicsit zenész

2005.05.05. 10:30
Lustulnak a dél-koreai mérnökök, serényen nyomkodják a kopipésztet, ami persze nem baj, mert jól csinálják. A Samsung szakemberei elővették a több mint egy évvel ezelőtt bemutatott E700 kaszniját, rábiggyesztettek néhány gombot, majd belerakták a nemrégiben megjelent D500 hardverét, kicsit átalakították, és így született meg az E720.

A Samsung készülékei egyesek szerint kifejezetten vonzóak, mások szerint lerí róluk a távol-keleti eredet. A szürke műanyagba öntött E720 mindenesetre egyszerűen elegáns, jól passzol az ember tenyerébe, a nagyarcú egyéneknek azonban vigyázniuk kell, nehogy telefonálás közben lefedjék a mikrofon nyílását. A mobil felhasználói felülete egyszerű, logikus, és végre a középső irányítógombbal is lehet okézni.

A méretes és lapos gombok egyébként bumszli ujjakkal is könnyen böködhetőek, és a készülék nyitogatása nélkül is irányítható az zenelejátszó meg állítható a hangerő. Más nem szúrt szemet, a kijelző fölött elhelyezett fényforrással azonban érdemes vigyázni, mert vakít.

Háromdé

A zenelejátszóban van folyamatos és véletlenszerű lejátszás, három előre beállított hangszín, meg egy 3D feliratú izé, amit bizonyára viccnek szántak a fejlesztők, hiszen nevetséges lenne térhatásúnak nevezniük azt a zenét, ami két parányi füldugaszon jut el a fülembe.

A mobil memóriája kilencven megabájtos, amelyen tapasztalatom szerint vagy pont elfér egy mp3 formátumú album, vagy pont nem. Miután kiválasztottam a megfelelő méretű albumot, már csak amiatt kellett bosszankodnom, hogy az alapcsomag nem tartalmazott usb adatkábelt, tehát a számokat a bluetooth csatolón át kellett feltöltenem a készülékre a számítógépemről. Ez olyan lassú művelet volt, hogy hosszú ideig nem volt kedvem megismételni. Kártyával vagy kábellel minden egyszerűbb lenne.

Igazi színek

A fix méretű memória hibáját eddig egyetlen gyártó sem kerülte el, viszont kevesen tudnak olyan szép kijelzőt gyártani, mint a Samsung. A belső folyadékkristályos kijelző nem óriási, mégis elfér rajta 176x220 képpont, és talán éppen e pixelsűrűségtől nagyon kontrasztos és éles a képe. A külső kijelző csúcskategóriás, hatvanötezer színű oled, tehát szerves fénykibocsátó diódákból áll, és emiatt erős fényben is jól látható.

Képkezelés terén említésre méltó még a beépített digitális kamera is, aminek alig kevesebb mint egy megapixeles a felbontása, van hozzá sokféle effekt meg vicces keret, a már említett brutális fényforrással pedig sötétben a semmilyennél valamivel jobb képeket tudtam készíteni, sok-sok szemcsével.

Megnyerő számok

A készülékben négy játék van, és négy megabájtnyi hely vár újabbakat. A névjegyalbumban ezer név tárolható, függetlenül attól, hogy csak egy telefonszámot, vagy adatok tucatját írjuk-e mellé, a naptárban négyszáz időpont fér el, három ébresztést kérhetünk, szöveges üzenetekből pedig kétszázat tárolhatunk. A csengőhang hatvannégy szólamú, de ehelyett talán jobb az mp3, amit könnyebb szerkeszteni. A gyártó szerint egyetlen feltöltéssel száznyolcvan órán át várhatunk arra, hogy végre valaki telefonáljon, és ha feltöltés után folyamatosan beszélni akarunk, akkor három óra múlva kell újra aljzat közelébe kerülnünk. A hangjegyzet egy óra hosszú lehet, tehát diktafonként is működik a kütyü. A készülék a hazai szolgáltatóknál nem kapható, a kártyafüggetlen készülék azonban körülbelül százezer forintért megvásárolható.