Mária
-7 °C
3 °C

Sugáregérrel támad a Microsoft

2005.09.08. 10:30
Csillagok háborúja és karosszék: a lézer és a kényelem ihlette a Microsoft hardverrészlegének új kollekcióját. Ultrapontos egér és ínhüvelykímélő billentyűzet Redmondból, aranyárban.

Kisebb arzenálnyi inputeszközt, köztük változtatható érzékenységű egeret és egérrel felszerelt billentyűzetet mutatott be kedden a Microsoft hardverrészlege.

Egértéren Redmond titkos fegyvere a lézersugár, amelyet egyébként a vetélytárs Logitech már egy éve felfedezett magának. Az eddig szokásos ledek helyett a mostani modellekben lézer tapogatja az íróasztal láthatatlan rücskeit. Az optikai egérsorozat drótos és drót nélküli, laptopokhoz és asztali gépekhez szánt darabjai 1000 dpi-s felbontásukkal hússzor pontosabbak, mint a ledes változatok, örvendeznek Redmondban.

A másik titkos fegyver a kényelem. Az új kollekció legfontosabb, korszakos jelentőségűnek tartott darabja az a Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000, amelyen jó ideje dolgozik a cég komfortszakértője, Dan Odell és elkötelezett csapata.

Marad a mágikus 12 fok

#alt#
A titkos tizenkettő

Odell, akit PhD-fokozata miatt csak Dr. Dannek csúfolnak Redmondban, "ergonómiai áttörésnek" nevezi a billentyűzetet, amely egy darabba sűríti a Microsoft szakértői által az elmúlt tizenegy évben összegyűjtött tudást. A cég 1994-ben piacra dobott és azóta gyakorlatilag változatlan ergonomikus billentyűzetéhez, a Natural Keyboardhoz képest a legfontosabb újítás, hogy a mérnökök nem változtattak azon a szögön, amelyet a billentyűzet két, középen függőleges mentén osztott fele bezár egymással. Odellék úgy döntöttek, maradnak a jól bevált 12 foknál, a leszerelhető csuklópad dőlésszögét viszont radikálisan megváltoztatták: a támasz most befelé, a gépíró felől a billentyűzet eleje felé lejt tudományos módszerekkel meghatározott, 7 fokos szögben.

A komfortdoktor szerint a számítástechnikai eszközök esetében a kényelem a legfontosabb tényező, különösen mivel egy nemrégiben készült tanulmány bebizonyította, hogy egy átlagos irodai alkalmazott naponta hat órát tölt a gépéhez láncolva. Az ujjak ismétlődő megerőltetéséből származó sérülések - így az ínhüvelygyulladás - az Egyesült Államokban indított kártérítési perek 62 százalékát teszik ki, és évente 15-20 milliárd dolláros kárt okoznak.

Dr. Dan a Microsofttól függetlenül született tanulmányokra hivatkozva azt állítja, hogy a Natural Keyboard fejszével kettéhasított dizájnja összefüggésbe hozható a komputerhasználat okozta fizikai fájdalom és az ínhüvelygyulladásos esetek számának csökkenésével. A 65 dolláros (kb 13 000 forint) csodabillentyűzet a többi csodával együtt októberben kerül a boltokba, de annak, aki egy ujjal gépel, annak teljesen mindegy.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.