Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Processzorok a varázskalapból

2005.07.08. 16:29
Az IBM bemutatta a G5-ös processzor laptopokba szánt változatát, ráadásul a kétmagos csipek specifikációját is ismertette. Megérkeztek az Apple részéről várva várt processzorok, igaz, kicsit későn.
Az IBM bejelentette PowerPC 970-es processzor (aka: G5) két új termékvonalát - írta meg a The Register. Az új, alacsony fogyasztású 970FX 13 és 16 watton él, és 1,2-1,6 gigahertzes változatokban jelenik meg. Ezeknek a teljesítménye elérheti a Pentium M sorozatét. Mindez azért érdekes, mert egyebek között a mobilprocesszorok miatt választotta az Apple az Intelt, eddig ugyanis nem készült el a G5-ös laptopokba szánt verziója. A kaliforniai társaság hordozható számítógépeibe eddig a G4-esek kerültek, amelyek ugyan kevesebbet fogyasztanak, mint a mobil G5, de az új processzor még mindig csak feleannyi wattot fűt el, mint a Pentium M sorozat.

Eddig nem jöttek

#alt# A mobilprocesszorokkal egy időben jelentette be az IBM a 970MP-sorozatot. Az Antares kódnévre hallgató kétmagos processzorok 1,4-2,5 gigahertzes változatokban jelennek meg. Mindegyik mag egy megabájtos gyorsítótárral működik, amikor pedig kevés a munka, egyikük ki tudja kapcsolni magát.

A bejelentéssel az IBM valószínűleg igencsak meglepte az Apple-t. Mindenesetre nehezen érthető, hogy honnan kerültek elő ezek a processzorok, ha az Apple több éves könyörgése ellenére sem sikerült eddig legyártani őket. Aztán az Apple bejelentette, hogy áttér a Pentiumokra, mert az IBM képtelen elkészíteni a laptopokban használható G5-öst processzort, ráadásul az asztali változatok sebessége sem nőtt számottevően. Alig egy hónappal később pedig már meg is jelennek a kívánt termékek, amikkel talán még találkozhatunk az Apple gépeiben, de már nem sokáig.

Az IBM-nek ugyanakkor meg kellett mutatnia, hogy nem olyan inkompetens, ahogy azt Steve Jobs beállította, a külső szemlélőknek mindenesetre meg kellett mutatnia, hogy képes elkészíteni a korszerű processzorokat. Arról, hogy ezek miért csak most kerültek elő, nem szóltak a híradások.

Persze az Intellel nehéz versenyezni. Az IBM, az AMD, a Sony, a Samsung, az Infineon és a Toshiba együttesen 17 milliárd dollárt invesztál a fejlesztésekbe, míg az Intel egymaga 12,6 milliárd dollárt. Ugyanakkor a helyzet most némiképp változhat, hiszen az IBM és a Sony fejlesztései kerülnek a jövő játékgépeibe, szórakoztató elektronikai berendezéseibe, így mindkét cég nagytételben lesz képes értékesíteni termékeit.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.