Vencel
15 °C
23 °C

Pentiumot a Macintoshba!

2005.06.06. 22:02
Igazak a két hete szárnyra kelt pletykák, és az Apple áttér az Intel processzorokra. A váltást hétfő este jelentették a társaság illetékesei, a részletek azonban még nem ismertek.
Steve Jobs hétfőn bejelentette, hogy a Macintoshokat áthelyezi Intel-alapokra. Kezdődhet egy új világ.

Megoldás a bajokra?

Az Apple gépeiben most még az IBM processzorai izzadnak, de már nem sokáig. A kaliforniai társaságnak elege lett abból, hogy a kék óriás drágán szállította a viszonylag lassú processzorokat, és különben sem teljesítette vállalt kötelezettségeit. A G5-öst 2003-ban mutatták be, tavaly már 3 gigahertzen kellett volna üzemelnie, ehhez képest még csak a közelmúltban adták át a 2,7 gigahertzes verziót. Ráadásul ezek a processzorok erőteljesen melegednek, vízhűtést igényelnek, így a kisebb, hordozható gépekbe az Apple kénytelen az előző generációs G4-est építeni.

Ha az Intel szállítja a processzorokat, ezek a problémák egy csapásra megoldódhatnak: a Pentiumok 3,7 gigahertzen üzemelnek (igaz, nem lényegesen gyorsabbak mint a G5-ösök), a kétmagos Pentium D komoly fejlődés előtt áll, a laptopokba szánt Pentium M pedig erőteljes alternatívát jelent a már gyengécske G4-hez képest. A hírek szerint 2006 nyarától a kisebb gépek (Mac mini, eMac) már Intel processzorokkal érkeznek, a felsőházban 2007 nyarán várható a váltás.

Szellem a palackból

Bár nem ez az első processzorcsere az Apple történetében, mégis, példa nélküli a mostani elhatározás. Amikor a társaság elhagyta a Motorolát az IBM-ért, nem váltotta meg a világot, csak saját felhasználóit sokkolta. Az viszont megjósolhatatlan, hogy mi történik, ha Intel processzorok kerülnek a Macintoshokba.

A Mac OS átírt verziója állítólag már készen is áll, de ha mindez pletyka, akkor sincsen semmi: 2006 nyaráig bőven elkészülhet az Apple operációs rendszerének x86-os változata, és talán ez a történet legérdekesebb része. Az Intel processzorok megjelenése ugyanis nem elsősorban a hardver elszabadulását, hanem a szoftver kiszabadulását jelentheti. A Windows jelenleg komoly konkurencia nélkül garázdálkodik, a Linuxokat a közhiedelem szerint csak a fanatikusok tudják használni, más említésre méltó alternatíva pedig egyszerűen nincsen.

A Mac OS pc-s verziójának megjelenésével ez a monopolista status quo érne véget, hiszen otthoni gépünkre feltelepíthetjük a sokak által legkorszerűbb operációs rendszernek tartott Tigert. Az Apple bevételei ezzel ugrásszerűen megnőhetnek, függetlenül attól, hogy mi lesz a hardver-részleggel. Azt a szekciót már most is inkább a szórakoztató-elektronika hajtja, mint a Macintoshok népszerűsége, persze az iPod sikere húzza magával az egész csoportot. Ha Intel processzorokat szerelnek a Macekbe, akkor azok talán valamennyivel olcsóbbak lesznek (most se lényegesen drágábbak mint a többi márkás pc), de vesztenek presztízsükből.

Elemzők szerint egyébként a lépés nem rázza meg az IBM-et, ugyanis minimális bevételkiesést okoz, hogy processzoraik kimaradnak a globális piac mintegy 2 százalékát birtokló Apple gépeiből.