Alfréd
-2 °C
2 °C

Apple Macintosh Intel-alapokon?

2005.05.24. 16:25
A hírek szerint a kaliforniai Apple x86-kompatibilis processzorokat építene gépeibe. Ha valóban Intel csipek hajtanák a Macintoshokat, az alapvető változásokat hozhatna a mostani struktúrába: az Apple exkluzivitása megkopna talán, eladásai azonban felpöröghetnének.
A Wall Street Journalban jelent meg a hír, hogy az Apple és az Intel stratégiai együttműködést fontolgat, aminek keretében x86-os processzorok kerülnének a Macintosh számítógépekbe. Az érintett felel spekulációnak nevezték a hírt, bár egyikük sem cáfolta az értesüléseket.

Anyagilag kérdéses

#alt# A váltás óriási lenne, bár nem annyira anyagi, mint inkább presztízsértelemben. Az Apple jelenleg az IBM-től vásárolja a processzorokat, a PowerPC pedig egyáltalán nem kompatibilis a pc-kben használt Intel és AMD termékekkel. Ennek megfelelően külön operációs rendszert használnak a kaliforniai székhelyű cég számítógépei, a Mac OS-t. Ha a hír igaz, ennek az operációs rendszernek el kellene készíteni az x86-kompatibilis változatát, de a váltás most még beláthatatlan következményekkel járna.

Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint az Apple anyagilag igencsak jól járna az Intel processzorokkal. Egyrészt valószínűleg csökkenne a Mac-ek előállítási költsége. Az IBM meglehetősen drágán gyártja a G5-ös processzorokat, ráadásul nem is a terveknek megfelelően: már rég el kellett volna érni a 3 gigahertzes sebességhatárt, de a leggyorsabb Mac még most is csak 2,7 gigahertzen üzemel – igaz, adott frekvencián lényegesen nagyobb teljesítményre képes a processzor, mint egy Pentium. Ez viszont keveseket vigasztal, hiszen alacsonyabb frekvencián is túlságosan melegszik a G5-ös, vízhűtés kell mellé, nem véletlen, hogy az Apple a mobil és kompakt eszközökbe még mindig az előző generációs G4-et kénytelen használni.

Míg az Intel mobilokba szánt Pentium M processzora már 2,13, az AMD Turion sorozata pedig 2 gigahertzen fut, addig az Apple kénytelen 1,67 gigahertzes G4-essel szerelni a leggyorsabb PowerBookot. Ennek elsősorban marketingszempontból van szerepe, de a Pentium M vagy a Turion processzorok már ténylegesen is gyorsabbak a G4-eseknél.

Olcsóbb lenne?

#alt# Ha a hír igaz, és az Intel olcsóbb processzorokat tudna szállítani, az Apple gépek árai közelíthetnének a többi márkás pc (HP, Dell) áraihoz – igaz, e tekintetben olyan óriási különbség már most sincs. Ezzel párhuzamosan bármelyik otthoni gépre feltelepíthetnénk a Mac OS x86-ra írt változatát, hiszen az Apple gépek többi összetevője (videokártya, vincseszter, memória) már most is megegyezik a pc-kben található eszközökkel. Ha pedig az ablakban megjelenne a Mac OS legújabb verziója, a Tiger, amit sokan a legfejlettebb operációs rendszernek becéznek, érdekes verseny venné kezdetét. A Windows kiforrott, felhasználóbarát, megfelelően támogatott operációs rendszert kapna konkurenciaként, olyat, amit könnyű használni, és egyben használható alternatívát kínál.

Ezzel a húzással még több haszonra tehetne szert az Apple, hiszen óriási piac nyílna meg a társaság előtt, és ahogy a Microsoft is vígan meg tud élni szoftvereladásaiból, úgy a kaliforniai cég anyagi helyzetét is megerősíthetné, ha évente gépek tízmillióira telepíthetnék a Mac OS-t. Más kérdés, hogy ennek a történetnek van egy másik olvasata is.

Bár az Apple célja nyilvánvalóan a nyereség maximalizálása, nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy legfanatikusabb hívei nyilvánvalóan harakirit követnének el, ha meglátnának egy ütött-kopott pc-n Mac OS-t futni. Ezt még talán túlélné a társaság, az már fájóbb pont lenne, hogy az exkluzív rendszerek presztízsét akár meg is tépázhatná egy ilyen lépés, illetve hogy ezek után ki akarna Apple gépeket vásárolni? Az exkluzivitás mindenképpen elvész, a Mac csak egy divatos ruhába bújtatott pc lenne. Kérdéses, hogy a szoftvereladások mennyire ellensúlyoznák az esetlegesen visszaeső gépeladásokat.

Járt utat járatlanért

#alt# Az Apple-nek mindenesetre most olyan jól megy, ami szinte példa nélküli a vállalat történelmében. A népszerű iPodok húzzák magukkal az egész társaságot, az eddigi legmegfizethetőbb Macintosh, a Mac mini eladásai is jól alakulnak, ezzel párhuzamosan az összes gépet vásárolja a közönség.

Ebből persze több, egymásnak ellentmondó következtetést lehet levonni: az első szerint az Apple nincs rászorulva arra, hogy egy kockázatos lépéssel javítson helyzetén, hiszen elég jól alakulnak a főbb mutatók a járt úton is. A másik szerint Steve Jobs és csapata úgy gondolhatja, hogy itt a soha vissza nem térő alkalom, hogy széles körben elterjesszék a Mac-et, és a hozzá tartozó operációs rendszert, függetlenül attól, hogy milyen processzor üzemel a gépben.

A harmadik olvasat szerint az egész hírverés célja nem más, mint hogy az Apple kicsit odacsapjon az IBM-nek, hogy kapja már össze magát, és fejlessze a G5-öt úgy, ahogy az elvárható. Erre pedig azért van némi esély. A PowerPC alapokra épülő, Xbox 360-ban található hárommagos processzorok 3,2 gigahertzen üzemelnek, az IBM tehát komoly tartalékokkal rendelkezik, és bár a G5-ös nem a konzolgépben található csip tökéletes mása, a mostani lépéssel talán sikerül kiugrasztani a nyulat a bokorból.

Deja vu

Emanuele Massimo, az Apple hazai vezetője szerint kellő távolságtartással kell kezelni ezeket a híreket. Bár nem tart elképzelhetetlennek egy ilyen fordulatot, azt mindenesetre megjegyezte, hogy az Apple fennállásának 27 éve alatt három hír röppen fel folyamatosan a társasággal kapcsolatban. Az egyik szerint az Apple egy órán belül tönkremegy. A másik szerint holnaptól mindegyik Mac-be Intel processzort szerelnek. A harmadik arról szól, hogy pillanatokon belül Windows kerül az Apple gépekre. Eddig egyik sem vált valóra, persze kizárni egyiket sem lehet.