Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Így múlik el a szupergépek dicsősége

2005.06.26. 09:55
A világ leggyorsabb számítógépét összegyűjtő listából kiderül, hogy az 500-ik helyezett is gyorsabb, mint az 1993-as lista összes részvevője együttvéve. A bajnok másodpercenként 137 ezer milliárd műveletet képes végrehajtani, de novemberre itt a kétszer gyorsabb utód.
Megépíteni a világ tíz leggyorsabb számítógépeinek egyikét komoly munka, de meglehetősen rövid ideig tartó presztízst jelent - írta a Cnet. Abból a nemrég megjelent listából, amely a világ ötszáz leggyorsabb számítógépét szedi sorba, kiderül, hogy a 10 csúcsszámítógépből öt új belépő. Fél év alatt tehát lecserélődött az élmezőny fele.

Egy gép mind felett

Algebraszámítások elvégzésére kényszeríttették a gépeket, ezek alapján rangsorolták őket, az eredményt pedig teraflopsban adták meg, ami az ezermilliárd másodpercenkénti művelet kevésbé közérthető elnevezése.

A lista meglepő végeredménnyel szolgált: az ötszázas csapat leglassabb tagja egymaga hozza a ’93-as mezőny összteljesítményét. Az 1998 végén megjelent listán csak egy számítógép volt, melynek sebessége meghaladta az 1 teraflopsot, most mindegyik átlépi az álomhatárt. És a bajnok, az 65636 processzorából épített IBM Blue Gene/L gyorsabb, mint a 2001 novemberi lista összes szereplője együttvéve.

Újabb rekord várható

A társaságnak ráadásul sikerült még feljebb tornászni büszkesége sebességét, így 135,5 teraflops helyett most már 136,8 teraflopson hasít a Blue Gene/L, de ez még csak a kezdet. Dave Turek, az IBM igazgatóhelyettese szerint a novemberi listát már egy 270-280 teraflopsos rendszerrel vezeti majd az IBM.

A társaság számítógépeiből áll a lista több mint fele. Fél éve még csak 216 IBM-rendszer volt a TOP-500-ban, most már 259, de a cég reményei szerint ez a szám még tovább nő. A HP 131 rendszerrel képviseltette magát a listán, megfigyelhető viszont az Intel processzorok térnyerése: 254 rendszer Xeon processzort használt, míg a felsőkategóriás Itanium 79 gépben volt megtalálható (egyebek között az IBM is készít Intel gyártmányú processzorra épülő szuperszámítógépeket).

A lista élmezőnyében megjelent az AMD is, ráadásul kapásból előkelő helyen: a tizedik pozíciót sikerült megcsípnie, az ötezer darab 2 gigahertzes Opteron processzort összegyúró rendszer 15 teraflopsos eredményt tudott kiizzadni magából.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.