Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Újabb IBM szuperszámítógép épült

2005.06.14. 10:40
A világ 500 leggyorsabb számítógépét összegyűjtő lista megjelenése előtt két héttel az IBM gyorsan bejelentette a Watsont, ami várhatóan megcsípi magának a második helyet. Az első továbbra is az IBM Blue Gene/L.
Bejelentették a legújabb IBM Blue Gene szuperszámítógépet - írta meg a Cnet. A rendszer, mely a Blue Gene Watson névre hallgat, az IBM Thomas Watson Research Centerbe kerül, és 91 teraflops sebességre, azaz másodpercenként 91 ezermilliárd művelet elvégzésre képes. Ez alapján a Watson csak a második leggyorsabb szuperszámítógép a világon, az eredeti Blue Gene/L ugyanis megelőzi.

Reklám

Azt a gépet az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumához tartozó nukleáris biztonsági ügynökség használja, és 135 teraflops a végsebessége, de a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek 500-as versenyét még úgy is vezeti, hogy „mindössze” 92 teraflopsos eredménnyel szerepel a listán.

A top 500-at félévenként frissítik, az utolsó adatok még 2004 novemberéből származnak, az IBM pedig úgy időzítette a Watson bejelentését, hogy épp beleférjenek a következő listába. A legújabb top 500 megjelenésére június 21-éig kell várni, a listát ugyanis hagyományosan a Supercomputer Conference-en adják át, amely idén Németországban lesz, Heidelbergben.

Az IBM-nek jó reklám ez a lista, hiszen a Blue Gene/L mindent megelőz, de a kistestvér is messze gyorsabb lesz, mind a mostani második helyezett. A 10 ezer 1,5 gigahertzen üzemelő Silicon Graphics processzorral szerelt Columbiát a Nasa használja, és 52 teraflops sebességre képes (a Blue Gene/L közel 33 ezer, 0,7 gigahertzes IBM PowerPC 440-essel dolgozik).

Vegyen magának!

Aki akar magának szuperszámítógépet, megveheti: az IBM 2 millió dollárt adja a Blue Gene rendszereket, mindegyikben 1024 processzor dolgozik, a Watsonban 20 rendszer dolgozik együtt. Ezt a gépet fehérjeelemzésekhez használják majd, hogy segítse a biológiai és gyógyszerkutatásokat.

Japán és az Egyesült Államok évek óta verseng egymással a szuperszámítógépek gyártásában. Japán leggyorsabb gépe - a NEC Earth Simulator - másodpercenként csupán 36 teraflops sebességre képes, de ezzel a teljesítménnyel egészen 2004 végig vezette a top500-as listát. A japán kormány azt reméli, hogy 2011 márciusáig sikerül elkészíteniük egy gépet, amely ezerbillió számítást végez el másodpercenként (1000 teraflops), és ezzel ismét elsők lehetnek.

Ezzel azt modelleznék, ahogy a gyógyszerek áramolnak és felszívódnak az emberi testben, illetve hogy a hatóanyagok milyen hatással vannak a különféle szerveinkre. A gép megépítéséhez szükséges technológiákat a NEC és a Hitachi fejlesztheti ki egyetemi szakértők segítségével. Egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerül a fejlesztés.