Alfréd
-2 °C
2 °C

Japán új szupergépet akar

2005.05.31. 14:14
Másodpercenként ezerbillió számítás műveletet elvégző szupergépet készítene Japán, hogy a nagy teljesítményű számítógépek toplistáján ismét az első helyre kerüljön. A távol-keleti ország Earth Simulator nevű gépe sokáig az élen szerepelt, de Egyesült Államokban megépített IBM Blue Gene/L tavaly átvette a vezetést.

Japán és az Egyesült Államok évek óta verseng egymással a szuperszámítógépek gyártásában. Ezeket a gépeket olyan nagy teljesítményt igénylő feladatokra használják, például a földi klíma modellezésére, orvosi kutatásra és mindenféle bonyolult szimulációra.

Jelenleg az IBM Blue Gene/L a leggyorsabb számítógép, független szakértők tesztjei szerint másodpercenként 135 billió számítási művelet elvégzésére képes. Ezt a gépet az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumához tartozó nukleáris biztonsági ügynökség használja.

Japán leggyorsabb gépe - a NEC Earth Simulator - másodpercenként csupán 36 billiószor számol, és ezzel a teljesítménnyel egészen 2004 végig vezette a top500-as listát. A japán kormány azt reméli, hogy 2011 márciusáig sikerül elkészíteniük egy gépet, amely ezerbillió számítást végez el, és ezzel ismét elsők lehetnek.

Ezzel a gyógyszerek emberi testben való áramlását és felszívódását modelleznék, illetve hogy a hatóanyagok milyen hatással vannak a különféle szerveinkre. A gép megépítéséhez szükséges technológiákat a NEC és a Hitachi fejlesztheti ki egyetemi szakértők segítségével. Egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerül a fejlesztés.