Lehel
17 °C
27 °C

Elkészült a világ leggyorsabb számítógépe

2004.09.29. 12:30
Az IBM szuperszámítógépe legyőzte a két éve rekordernek számító japán ellenfelét. A megtisztelő címet azonban várhatóan csak egy évig tudja birtokolni, hiszen jövőre elkészülő nagytestvére jóval gyorsabbnak ígérkezik. Az új gépnek elsősorban biotechnikai kutatásokban vehetik hasznát.
Két ével ezelőtt sokként érte az amerikai kormányhivatalokat, amikor egy japán szuperszámítógép beállította az ez idáig érvényben lévő sebességrekordot. Most azonban újra az Egyesült Államokban van a világ leggyorsabb számítógépe, hála a kék óriásnak - írta a Cnet.

Új célok

A nyolcvanas, kilencvenes években a szuperszámítógépek fejlesztése leginkább a nemzeti büszkeség erősítéséről szólt, a csúcstechnika a gyártó ország ipari erejét szimbolizálta. Manapság már sokkal nagyobb a tét, a lemaradás akár végzetes is lehet, hiszen a szuperszámítógépek létfontosságúak a biotechnológiai és egyéb tudományos fejlesztések területén.

Az új sebességrekordert IBM Blue Gene/L-nek hívják. A gép tervezése során egészen más aspektusból közelítettek a szuperszámítógépek felé, mint az eddigi csúcstartó, a japán Earth Simulator elnevezésű gép esetében. Akkor viszonylag kevés, de nagyteljesítményű, specializált processzort használtak, míg az IBM számolatlanul építette be ezeket az alkatrészeket gépébe.

A sebesség mérésére a Linpack elnevezésű tesztprogramot használták. A japán gép - melyet egyébként a NEC készített klimatológiai megfigyelésekre - 35,86 teraflops sebességre képes (ez 35,86 billio műveletet jelent másodpercenként). Az IBM gépe ugyanakkor huzamosan 36 teraflops sebességen futott, valamivel gyorsabban, mint konkurense Yokohamában két évvel ezelőtt.

Nagytestvért

Összehasonlításul, egy mai csúcskategóriás AMD vagy Intel otthoni processzor öt gigaflops körüli teljesítményre képes, ami hétezred része a Blue Gene/L teljesítményének. Azért a Doom harmadik részét érdemesebb otthoni gépeken futtatni.

Az új rendszer azonban nem csak sebességével, hanem helytakarékosságával is felhívhatja magára a figyelmet. Ez esetben ugyanis alig századakkora helyre sikerült bezsúfolni az elképesztő teljesítményt, mint a Earth Simulator esetében, ráadásul még takarékos is a gép, hiszen harmincadannyi áramot fogyaszt, mint japán kollégája. Az új gép széleskörű kereskedelmi felhasználásra számíthat, elsőként az olajipari és biotechnológiai cégek fogják hasznát venni.

Ez azonban még korántsem a csúcs. A jelenlegi gép nagytestvérét jövőre telepítik a kaliforniai Nemzeti Laboratóriumba, ami hasonló elven működik majd, mint a Blue Gen/L, azzal a különbséggel, hogy a mostani tizenhatezer helyett százharmincezer processzor izzad majd benne egy időben, sebessége pedig eléri a 360 teraflopsot. A mérnökök szerint ekkora sebességnövekedés elképesztő lendületet adhat a tudományos kutatásoknak is.