Ödön
1 °C
11 °C

Tízezer processzoros szuperszámítógép a NASA-nak

TecChannel
2004.07.28. 17:36
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Columbia projekt keretében a világ legnagyobb szuperszámítógépének megépítését tervezi. A nagy teljesítményú számítógép (High Performance Computer, HPC) néven emlegetett egység a Silicon Graphics 20 darab, egyenként 512 Itanium-2 processzort használó Altix szuperszámítógépéből áll majd. A HPC így összesen 10 240 processzort tartalmaz majd. A várakozások szerint a szupercluster megelőzi majd az NEC Earth Simulatorát, a világ legerősebb számítógépét.

A NASA az új rendszert az Ames kutatóközpontnak szánja. Három Altix-szerver máris megérkezett, a többit az év végéig szállítják le. A HPC a NASA szerint berendezések kifejlesztésében segíthet, illetve űrmissziókat és űridőjárást szimulálhat. A részben megvásárolt, részben lízingelt 160 millió dolláros berendezéshez később kisebb hivatalok is hozzáférést kaphatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?