Vendel
6 °C
20 °C

Felgyorsítják a 'Big Mac'-et

2004.02.05. 11:50
Az 1100 Apple G5-ből álló szuperszámítógépet összefogó hálózat mintegy százszor gyorsabb egy átlagos LAN-hálózatnál. A hálózat sebességét most tovább növelik, a PowerMacek helyett pedig Xserve G5-ök ugranak be.
A Virginia műszaki egyetemen ezeregyszáz Macintosból épült szuperszámítógépet tovább bővítik. A kábelekkel egymáshoz kapcsolódó G5 PowerMac egységeket az Apple új típusa, a Xserve G5 váltja fel. A Mac alapú cluster tavaly azzal keltett feltűnést, hogy a szuperszámítógépek listáján az előkelő harmadik helyre ugrott.

#alt#
Forrás: vt.edu
Az új Big Mac a jeleglegi változat által elfoglalt hely alig harmadát igényli. Ezen kívül javították a hálózati képességeit, vagyis már csak ettől felgyorsulhat a futása.

A big Mac átépítésének áráról még folynak a tárgyalások, idézte a Mac Daily News híroldal a projektet vezető Srinidhi Varadarajant. A kutató a jelenlegi hétmillió dolláros konstrukcióhoz képest a költségek minimális növekedésére számít.

Nevetségesen olcsó

Szakértők arra emlékeztetnek, hogy a másodpercenként 10,3 milliárd számítási műveletre (teraflop) képes cluster nevetségesen olcsó volt. A világon a második legerősebbnek számító, Los Alamosban álló szuperszámítógép 13,9 teraflopra képes, az ára pedig 215 millió dollár volt.

A világ leggyorsabb számítógépe, a NEC Earth Simulator a yokohamai földrajztudományi intézetben található, és az épület három szintjét foglalja el. Teljesítménye 33,9 teraflop, árát pedig a legóvatosabb becslések is negyedmilliárd dollárra teszik.