Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Japánban elkapkodták a hordozható PlayStationt

2004.12.13. 13:45
Japánban már tülekednek érte, máshol még csak várnak rá: tegnaptól kapható a Sony első hordozható konzoljátéka, a PlayStation Portable. A cég az év végéig félmillió darabot szeretne eladni a videózásra és zenehallgatásra is felkészített játékból. A terv csaknem felét egy nap alatt sikerült teljesíteni.

#alt#Ezrek tülekedtek vasárnap Japánban az elektronikai szaküzletek és játékboltok előtt, hogy rátegyék kezüket a szezon slágergyanús játékára, a hordozható PlayStationre. A Sony által az üzletekbe szállított 200 000 darab PlayStation Portable-t (PSP) egy nap alatt elkapkodták a boltokból, így a cégnek valószínűleg sikerül majd tartania az eredeti tervet, ami az év végéig félmillió eladott darabbal számolt. Az alapmodell, amivel a Sony történetében először próbálja megvetni a lábát a hordozható konzoljátékok piacán, 19 800 jenbe (kb. 34 000 forint) kerül, a fejhallgatóval és memóriakártyával csomagolt változatért pedig 26 000 jent (kb. 46 000 forint) kérnek.

WiFi, USB, színes TFT

A PSP elemmel együtt alig negyed kilót nyom, 16:9-es méretarányú TFT képernyője 16,7 millió színt képes megjeleníteni. A gépet felszerelték USB 2.0-s csatlakozóval, ami lehetőséget ad kamera, billentyűzet vagy akár GPS-modul csatlakoztatására is. A PSP-be épített WiFi révén a konzol multiplayer üzemmódban is használható. A tárhelyprobléma is megoldott: a PSP a Sony Media Sticken kívül Universal Media Discet (UMD) is befogad - az utóbbi, 6 centiméteres átmérőjű lemezre 1,8 gigabájtnyi adat fér.

Csökkenő eladások

A Sony az "asztali" gépek eladásait tekintve fölényesen vezet a konzolpiaci versenyben: a PlayStation 2-ből 2000-es debütálása óta több mint 70 millió darabot adtak el világszerte, és a modell a klasszikus PlayStationnel együtt 74 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak. Az utóbbi időben viszont világszerte drasztikusan csökkentek az eladások: míg 2003-ban 35 millió konzoljátékot (főként PlayStationt, Microsoft Xboxot és Nintendo Game Cube-ot) adtak el, idén év végéig az előrejelzések szerint nem fogy el több 20 milliónál.

Új terep a mobilkonzolpiac

A hordozható videojátékok piacán más a helyzet: ott eddig a Nintendo volt az egyeduralkodó. A Sony egyik legnagyobb riválisa a GameBoy és a GameBoy Advance révén 95 %-os részesedést tudhat magáénak. A cég december 2-án állt elő legújabb hordozható konzoljátékával, a DS-szel, amelynek csak az Egyesült Államokban való bevezetésére 40 millió dolláros marketingkampánnyal készül a Nintendo. A DS egyébként olcsóbb, mint a rivális PSP: Japánban 15 000 jent (kb. 26 000 forint) kérnek érte.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.