Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Gumibottal a rák ellen

2003.06.12. 12:10
A repülőterek és a védett állami intézmények bejáratánál már megszokhattuk a fémérzékelős kapukat és a kézi detektorral pásztázó biztonsági őröket, a kórházakban és az orvosi rendelőkben azonban eddig ritkán találkozhattunk ilyesmivel. Hamarosan ez is megváltozhat, ám a közegészségügyi intézményekben megjelenő érzékelők nem veszélyes fémtárgyakat, hanem veszélyes daganatokat fognak kimutatni.
Eredetileg aknaérzékelőnek készült

A Trimprobe névre keresztelt eszköz egy fehér gumibotra hasonlít, a belsejében pedig egy antenna található, amely a 400-1350 megahertzes mikrohullámú jelet sugároz. A jel mindössze 100 milliwattos, tehát sokkal gyengébb a mobiltelefon legfeljebb két wattos jeleinél. A használatához a páciensnek még csak le sem kell vetkőznie, a gumibotot elég elhúzni a teste előtt.

Mindez túl egyszerűnek tűnhet, de a New Scientist információi szerint - nagyjából egy időben - két egymástól független tanulmány bizonyította be, hogy ezek az olcsó eszközök igenis gyorsan és megbízhatóan térképezik fel a tumorokat.

A Bolognai Egyetemen fizikus munkatársa, Clarbruno Vedruccio eredetileg egy olyan eszköz kifejlesztésén dolgozott, amellyel fémeket nem tartalmazó aknákat és robbanószereket lehet érzékelni, ugyanakkor eszébe jutott, hogy a technológiát esetleg rákos sejtek érzékelésére is fel lehetne használni. Végül a Galileo Avionica repülésügyi cég segítségével sikerült megépíteniük a Trimprobe szkennert, amelyet kórházakban kezdtek el tesztelni.

Interferenciát okoz a daganat

Kiderítették, hogy amikor a Trimprobe elektromágneses jele egy biológiai szövetbe ütközik, akkor olyan frekvenciájú válaszjel keletkezik, amely zavarja az eszköz által kibocsátott jelet. A vételi zavar mértékét a gumibot belsejében található vevőantenna mutatja ki. Az elterjedt MRI szkennerekkel ellentétben Vedruccio rendszere nem készít térképet a vizsgált szervekről, csupán azt mutatja ki, hogy melyik frekvenciatartományban milyen mértékű zavar keletkezett.

Vedruccio és kollégái felfedezték, hogy a tumorok erős interferenciát okoznak a 400 megahertz körüli tartományban. Egyelőre nem sikerült pontosan megállapítaniuk ennek az okát, de ők arra gyanakodnak, hogy az egészséges és a rákos szöveteknek különbözik a szigetelő képessége.

Rákszűréshez ideális lehet

A milánói San Carlo Borromeo Kórházban végzett klinikai tesztek során a szkenner a prosztatarákok 93 százalékát érzékelte. Mindeközben a milánói Európai Rákkutatási Intézetben kétszáz nőn is kipróbálták az eszközt, amely a mellrákok 66 százalékát észlelte. Carlo Bellorofonte, az első kísérletet vezető urológus a New Scientistnek elmondta: a szkenner ideális a tömeges rákszűrés elvégzéséhez, mivel gyors, olcsó, érzékeny és nem tolakodó.

A Galileo Avionica jelenleg is kísérleteket végez a tüdő-, gyomor-, máj- és bélrák kimutatásával kapcsolatban, és reményei szerint még idén piacra dobhatják a húszezer dollárba, azaz 4,3 millió forintba kerülő eszközt. Az eredményeiket még egy orvosi szaklapban is publikálniuk kell, ezért addig az eredményeiket csak óvatosan szabad kezelni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!