Diána
12 °C
27 °C

Agytumort okozhatnak a régi analóg mobilok

2002.08.28. 09:40
Egy svéd vizsgálat szerint az első generációs rádiótelefonok használóinál jóval nagyobb eséllyel fejlődhet ki agytumor, mint másoknál. A kutatók az NMT-rendszerű telefonokat hibáztatják, a GSM-készülékekről egyelőre nem akarnak nyilatkozni.
A stockholmi munkaegészségügyi intézet felmérésébe 1617 olyan beteget vontak be, akiknél 1997 és 2000 között agytumort diagnosztizáltak. Az eredmények szerint azoknak, akik analóg rádiótelefonokat használtak, egyharmaddal nagyobb esélyük volt a megbetegedésre, mint másoknak. Ráadásul - a felmérés alapján - a daganat kifejlődésének esélye nagyobb volt az agynak azon az oldalán, ahol a betegek általában a telefont tartották.

A jelentés múlt héten, a European Journal of Cancer Prevention (Európai Rákmegelőzési Folyóirat) című lapban jelent meg. E szerint azoknál, akik több mint tíz évig használtak analóg rádótelefont, a rák kialakulásának veszélye 80 százalékkal volt nagyobb. A svéd betegek mind analóg, NMT (Nordic Mobile Telephony)-rendszerben működő mobilokat használtak.

A GSM-ről még nincs elég adat

A felmérés nem talált hasonló összefüggést a digitális telefonok esetében, sem a vezeték nélküli telefonoknál. De Kjell Hansson Mild professzor, a kutatás vezetője szerint túl korai lenne bármiféle következtetést levonni a digitális GSM-rendszerű telefonokkal kapcsolatban. "Ebben a szakaszban még semmit nem jelenthetünk ki a GSM-ről" - mondta Hansson Mild. Hozzátette: "Ezek a tumorok nagyon lassan fejlődnek ki, és a GSM-et még nem használják 10 éve."

A gyártók cáfolnak

A Nokia még mindig gyárt NMT-rendszerű telefonokat, ezekből a legtöbbet Afrikában adják el. A Daily Telegraph-nak a Nokia képviselője azt mondta, hogy az eddig lefolytatott csaknem kétszáz vizsgálat eddig nem igazolta, hogy bármiféle egészségügyi kockázattal járna a telefonok használata. A korábban NMT-telefonokat is gyártó Ericsson képviselője a lap kérdésére közölte: "A felmérés és az ebből levont következtetés ellentétes legalább három korábbi kutatás eredményével. Egyik vizsgálat sem talált kapcsolatot a mobilok használata és a rák között."

Itthon a szabvány szerint

Hazánkban a Westel Rádiótelefon Kft. üzemeltet NMT-rendszerű készülékeket, a cég 0660 néven szolgáltat. Kiss László, a cég műszaki igazgatóhelyettese az Index kérdésére elmondta, hogy a pontos statisztikai mintavétel ismeretének hiányában a felméréssel kapcsolatban nem tud nyilatkozni, és ahhoz, hogy érdemben kommentálhassa a svéd vizsgálatot, orvosi ismeretekkel kellene rendelkeznie.

A Westel Rádiótelefon Kft. 1990-ben kezdte meg a 450 MHz-es hálózat üzemeltetését. Kiss lapunknak elmondta, hogy a "cég által forgalmazott készülékek teljesítik a magyar szabvány feltételeit, amely határértékei úgy lettek megállapítva, hogy azok az egészségre ártalmatlanok legyenek". Azt lapunk sajnos nem tudta kideríteni, hogy Svédországban és hazánkban ugyanolyan típusú készülékeket használtak-e abban az időben.