Judit
2 °C
7 °C

Agytumort okozhatnak a régi analóg mobilok

2002.08.28. 09:40
Egy svéd vizsgálat szerint az első generációs rádiótelefonok használóinál jóval nagyobb eséllyel fejlődhet ki agytumor, mint másoknál. A kutatók az NMT-rendszerű telefonokat hibáztatják, a GSM-készülékekről egyelőre nem akarnak nyilatkozni.
A stockholmi munkaegészségügyi intézet felmérésébe 1617 olyan beteget vontak be, akiknél 1997 és 2000 között agytumort diagnosztizáltak. Az eredmények szerint azoknak, akik analóg rádiótelefonokat használtak, egyharmaddal nagyobb esélyük volt a megbetegedésre, mint másoknak. Ráadásul - a felmérés alapján - a daganat kifejlődésének esélye nagyobb volt az agynak azon az oldalán, ahol a betegek általában a telefont tartották.

A jelentés múlt héten, a European Journal of Cancer Prevention (Európai Rákmegelőzési Folyóirat) című lapban jelent meg. E szerint azoknál, akik több mint tíz évig használtak analóg rádótelefont, a rák kialakulásának veszélye 80 százalékkal volt nagyobb. A svéd betegek mind analóg, NMT (Nordic Mobile Telephony)-rendszerben működő mobilokat használtak.

A GSM-ről még nincs elég adat

A felmérés nem talált hasonló összefüggést a digitális telefonok esetében, sem a vezeték nélküli telefonoknál. De Kjell Hansson Mild professzor, a kutatás vezetője szerint túl korai lenne bármiféle következtetést levonni a digitális GSM-rendszerű telefonokkal kapcsolatban. "Ebben a szakaszban még semmit nem jelenthetünk ki a GSM-ről" - mondta Hansson Mild. Hozzátette: "Ezek a tumorok nagyon lassan fejlődnek ki, és a GSM-et még nem használják 10 éve."

A gyártók cáfolnak

A Nokia még mindig gyárt NMT-rendszerű telefonokat, ezekből a legtöbbet Afrikában adják el. A Daily Telegraph-nak a Nokia képviselője azt mondta, hogy az eddig lefolytatott csaknem kétszáz vizsgálat eddig nem igazolta, hogy bármiféle egészségügyi kockázattal járna a telefonok használata. A korábban NMT-telefonokat is gyártó Ericsson képviselője a lap kérdésére közölte: "A felmérés és az ebből levont következtetés ellentétes legalább három korábbi kutatás eredményével. Egyik vizsgálat sem talált kapcsolatot a mobilok használata és a rák között."

Itthon a szabvány szerint

Hazánkban a Westel Rádiótelefon Kft. üzemeltet NMT-rendszerű készülékeket, a cég 0660 néven szolgáltat. Kiss László, a cég műszaki igazgatóhelyettese az Index kérdésére elmondta, hogy a pontos statisztikai mintavétel ismeretének hiányában a felméréssel kapcsolatban nem tud nyilatkozni, és ahhoz, hogy érdemben kommentálhassa a svéd vizsgálatot, orvosi ismeretekkel kellene rendelkeznie.

A Westel Rádiótelefon Kft. 1990-ben kezdte meg a 450 MHz-es hálózat üzemeltetését. Kiss lapunknak elmondta, hogy a "cég által forgalmazott készülékek teljesítik a magyar szabvány feltételeit, amely határértékei úgy lettek megállapítva, hogy azok az egészségre ártalmatlanok legyenek". Azt lapunk sajnos nem tudta kideríteni, hogy Svédországban és hazánkban ugyanolyan típusú készülékeket használtak-e abban az időben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?