Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Biztonságosabb mobilantenna aggódó felhasználóknak

2002.06.17. 14:21
Egy brit egyetem kutatói a GPS alapú rendszerek fejlesztése terén szerzett tapasztalataikat alkalmazva olyan mobilantennát építettek, amelynek sugárzásából sokkal kevesebbet nyel el az emberi test.
A Loughborough egyetem mobil kommunikációs kutatóközpontjának (CMCR) mérnökei szerint megnyílt az út az olyan mobiltelefon-antennák előtt, melyek sugárzásából sokkal kevesebbet fog elnyelni az emberi test.

Kevés megy a fejbe

A kisméretű antennát eredetileg GPS alapú, vagyis műholdak jelét fogadó eszközök kiszolgálására szánták. De később felfedezték, hogy az antenna alacsony SAR (specifikus abszorpciós ráta) értékkel rendelkezik, vagyis az általa kibocsátott sugárzásból csekély mennyiséget nyel el az emberi test - mondta el a News.Factor híroldalnak Yiannis Vardaxoglou, a CMCR vezetője.

Míg a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás egy része a levegőben halad, és valóban jelet továbbít, más részét elnyeli a telefon használójának feje. A mobiltelefon-használat esetleges egészségügyi kockázata - melyet eddig még nem bizonyítottak - világszerte aggodalmat kelt. Így a sugárzás csökkentése nagy lépés lehetne a telefonok biztonságának javítása terén.

Kerámia, rézspirál

Az új típusú antennával a SAR érték 85 százalékos csökkentése is lehetséges volt. Az antenna apró méretű kerámia hengerbe maratott, spirálisan tekert rézszálból áll - mondta Vardaxoglou. Az egész egység átmérője egy centiméter, és a hossza sem több ennél.

A GeoHelix antennákat kézi GPS készülékekben és más helymeghatározó eszközökben használják a gyártók, mert az eljárás lehetségessé teszi a gyenge műholdas jelek vételét még épületek közelében is, vagy ha a jel útjába kerül a felhasználó teste.

"Ilyenkor az a veszély, hogy ha túlságosan csökkentjük az erősséget, eltűnik a jel, a bázisállomás pedig növeli a sugárzási energiát, ha gyenge jelet tapasztal. Ezért kompromisszumot keresünk a jel erejének szabályzására, hogy megőrizhessünk a mobiltelefon hatékonyságát" - mondta Vardaxoglou.

Kész a prototípus

A fejlesztés még kísérleti szakaszban tart, de már elkészült az új antennával felszerelt készülék első prototípusa. Sok munkát igényel még azonban az antenna integrálása a telefonba. Erre nincs általános megoldás, mivel a készülékek, és azok használati módja jelentősen különbözhet.

Sok országban illetve régióban életbe léptek már a szigorú SAR határértékek. Például az EU-ban ezt testkilogrammonként 2 wattban korlátozták. Kína nemrégiben bejelentette, hogy még szigorúbb, egywattos szabványt készül bevezetni.

Az amerikai nemzeti rákkutató intézet, a Journal of the American Medical Association és a New England Journal of Medicine azt állítják, hogy nincs határozott kapcsolat a mobilhasználat és a rákos megbetegedések veszélye között. Emellett ezek a csoportok és fórumok is szükségesnek tartják, hogy további vizsgálatok tisztázzák a hosszú távú használat kockázatait.

Az új típusú antenna a Bluetooth szabványt, vagyis a rövid távolságokon vezeték nélküli átvitelt alkalmazó eszközökben is használható lehet. Yiannis Vardaxoglou szerint az eljárás csökkenthetné a több eszközt használó Bluetooth hálózatokat gyakran sújtó interferenciát

Fantomfejbe sugároznak

"A hálózatban ez nagy feszültségeket okoz, és az emberek lassan rájönnek, hogy jobb antennára van szükségük, mint a chip végére akasztott egyszerű rézdrót, amit a mostani készülékek használnak". De a kutató a legfontosabb feladatának mégis a SAR értékek és az egészségügyi kockázatok csökkentését tartja.

A CMCR-ben végzett kutatások másik eredménye, hogy szuperszámítógépekkel és értékelő rendszerrel tudják már elemezni a felhasználót mintázó "fantom fej" által elnyelt sugárzás pontos mértékét.  • Vennék
  • Hírek