Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mobilpajzs helyett kihangosító

2002.05.10. 16:11
A kihangosító készletek védik legjobban a mobiltelefonok tulajdonosait a készülékek által kibocsátott, potenciálisan káros sugárzástól, de a mobilpajzsoknak is van valamennyi hatása - írja a BBC. Az angol kereskedelmi és ipari minisztérium által pénteken publikált jelentés írói négyféle sugárzáscsökkentő eszköz hatását vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezeknél jóval hatékonyabbak a korábban már vizsgált kihangosítók.
A szakemberek által vizsgált négyféle eszköz: a telefont beborító, az antennára húzandó illetve a telefonra ragasztandó gomb formájú pajzsok, illetve a kihangosító fülhallgatójára húzandó védőeszköz közül a telefonhuzatként felhelyezhető és az antennára húzható pajzsok csökkentik leginkább a sugárzást, ám ezzel a telefon jelkibocsátó és jelfogadó képességét is rontják.

A mobilpajzsok csökkentik a térerőt

"A mostani jelentés lényege, hogy a boltokban kapható mobilpajzsok ugyan csökkentik a telefon sugárzását, ám többségük ezzel a készülék jelerősségét is csökkenti. Ha a felhasználó csökkenteni akarja a fejébe jutó sugárzást, érdemesebb kihangosítót vásárolnia, mint mobilpajzsokat" - nyilatkozta a BBC-nek a jelentés szerzője, Michael Manning, aki hasonló tárgyú kutatásokat végez évek óta.

A gombszerű pajzsok alig használnak

A vizsgált mobilpajzsok közül a telefonra húzható, tokszerű pajzs szűrte leghatékonyabban a sugárzást, ám ezzel a telefon hatékonyságát is erősen csökkentette. Manning szerint egyes készülékek a jelerősség csökkenését érzékelve automatikusan erősebb fokozatra kapcsolnak, így ellensúlyozva a pajzs hatását. Hasonló az antennára csíptethető pajzsok hatása is.

A telefon különböző pontjaira helyezhető, gomb alakú pajzsok "valamit használnak, de nem sokat", mondta Manning, a fülhallgató tokjául szolgáló pajzsok pedig gyakorlatilag hatástalanok.