Gusztáv
3 °C
6 °C

Mobilpajzs helyett kihangosító

2002.05.10. 16:11
A kihangosító készletek védik legjobban a mobiltelefonok tulajdonosait a készülékek által kibocsátott, potenciálisan káros sugárzástól, de a mobilpajzsoknak is van valamennyi hatása - írja a BBC. Az angol kereskedelmi és ipari minisztérium által pénteken publikált jelentés írói négyféle sugárzáscsökkentő eszköz hatását vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezeknél jóval hatékonyabbak a korábban már vizsgált kihangosítók.
A szakemberek által vizsgált négyféle eszköz: a telefont beborító, az antennára húzandó illetve a telefonra ragasztandó gomb formájú pajzsok, illetve a kihangosító fülhallgatójára húzandó védőeszköz közül a telefonhuzatként felhelyezhető és az antennára húzható pajzsok csökkentik leginkább a sugárzást, ám ezzel a telefon jelkibocsátó és jelfogadó képességét is rontják.

A mobilpajzsok csökkentik a térerőt

"A mostani jelentés lényege, hogy a boltokban kapható mobilpajzsok ugyan csökkentik a telefon sugárzását, ám többségük ezzel a készülék jelerősségét is csökkenti. Ha a felhasználó csökkenteni akarja a fejébe jutó sugárzást, érdemesebb kihangosítót vásárolnia, mint mobilpajzsokat" - nyilatkozta a BBC-nek a jelentés szerzője, Michael Manning, aki hasonló tárgyú kutatásokat végez évek óta.

A gombszerű pajzsok alig használnak

A vizsgált mobilpajzsok közül a telefonra húzható, tokszerű pajzs szűrte leghatékonyabban a sugárzást, ám ezzel a telefon hatékonyságát is erősen csökkentette. Manning szerint egyes készülékek a jelerősség csökkenését érzékelve automatikusan erősebb fokozatra kapcsolnak, így ellensúlyozva a pajzs hatását. Hasonló az antennára csíptethető pajzsok hatása is.

A telefon különböző pontjaira helyezhető, gomb alakú pajzsok "valamit használnak, de nem sokat", mondta Manning, a fülhallgató tokjául szolgáló pajzsok pedig gyakorlatilag hatástalanok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!