Auguszta
-7 °C
0 °C

Szájról olvas a mobiltelefon

2002.04.04. 16:24
Elképzelhető, hogy egyszer majd mások zavarása nélkül, némán tátogva telefonálhatunk. Egy japán cég ugyanis A New Scientist beszámolója szerint a világ első szájról olvasó mobiltelefonján dolgozik. A prototípus elkészült, de a mássalhangzók kezelésével még gondok vannak.
A japán NTT DoCoMo mérnökei megépítették a szájról olvasó mobil prototípusát, és azt remélik, a piacképes változat öt éven belül megjelenhet. Egy ilyen telefon segítségével még a legnagyobb zajban sem kell kiabálni a mikrofonba. A felhasználó mindössze annyit tesz, hogy csendben mondja a magáét, a telefon pedig beszéddé vagy szöveggé alakítja a szájmozgást - írta a New Scientist.

SMS írása szájjal

A telefon mikrofonrészén elhelyezett apró érintőszenzorok érzékelik a száj körüli izmok által keltett gyenge elektromos jeleket. A leolvasás eredményét egy beszédszintetizáló egység érthető szavakká vagy emailben, SMS-ben elküldhető írott szöveggé alakítja.

A telefon jelenlegi formájában a magánhangzók felismerésére képes. A fejlesztőmérnökök most a mássalhangzók elcsípésén dolgoznak. Azon kívül, hogy a nyilvános terek csendesebbé válhatnak a suttogva telefonálás lehetősége révén, a találmány olyan emberek számára is nagy segítség, akik elveszítették a hangjukat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!