Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Mobilos robotuszítás

2002.02.12. 10:08
Mobiltelefonos játékok új generációja apasztja a skandináv és brit ifjúság zsebpénzét. A játék lényege, hogy SMS utasításra svédacél robotember töri derékba a sarkon túl álldogáló ellenfél önbecsülését.
Taxi31 egy harmincegy esztendős taxis, Stockholmban taxizgat és két utas között jól fejlett robotokat küld csatába jól fejlett robotok ellen. Koppenhágában fiatalemberek zombiseregeket vezényelnek láthatatlan, de nagyon is valóságos zónák ellenőrzésének megszerzéséért.

Mindez nem annyira valótlan, mintha most találtam volna ki, és nem annyira valós, mintha a kisiskolások pótkocsis ifával járnának vasat és dohos kordzakókat gyűjteni a skandináv fővárosok forgalmasabb utcáira.

Jössz te még az én cellámba

Az egész egy új típusú mobilos szórakázás, úgynevezett lokáció-alapú szerepjáték. A két feltaláló a svéd It's Alive illetve a dán Unwired Factory. Előbbi a BotFighters, utóbbi a ZoneMaster nevű játékával hozta lázba az északi népeket.

A részvevők a játék honlapján lestipistoppolják a nekik tetsző robotot vagy zombialakulatot - majd ezeket a játékban nyerhető játékpénz segítségével tuningolják.

A játék operatív alapvetése, hogy a mobilrendszer "tudja", hogy egy adott előfizető melyik cellában, vagyis melyik antenna felségterületén tartózkodik. A harctér, ami virtuális, a cella. A játékos rövid szöveges üzenetben kaphat feladatot, kereshet ellenfelet cellájában, és természetesen ugyanígy adhatja ki a támadási parancsot. Az összecsapások a távoli szervereken folynak, a ranglistát a játék honlapján lehet figyelemmel követni.

Az extra bizsergés abból származik, hogy a cella természetéből következően valóságos ellenfelünk valószínűleg pár száz méterre tartózkodik tőlünk, vagy sokkal közelebb.

Észnél is kell lenni

A BotFighters eddig hét-nyolcezer játékost vonzott Svédországban és Finnországban.

"Úgy véljük, hogy a lokáció-alapú szórakoztatás és kereskedelem ad értelmet a mobil internet létezésének." - mondta Anders Kjosgaard Sorensen, az Unwired Factory vezérigazgatója a Wired magazinnak.

A mobilos robotuszítós játék másik lényeges vonása, - amellett, hogy valóban értelmet ad a mobil internet létezésének - hogy serény SMS-ezésre szorítja a játékosokat, amely hevesebb összecsapások során egészen nagy telefonszámlákká áll össze.

Taxi31 például a győzelem érdekében négy telefont tart kocsijában és honlapja tanúsága szerint néhanap harminc kilométerre is kiautózik Stockholmból egy kis csatározás kedvéért - így sikerült rekordszagú négyezer dolláros (durván egymillió forint) telefonszámlát kitermelnie.

Ugyanakkor tudnak olyan részvevőkről, akik fel-alá vonatoznak az országban egy-két jobb összecsapás kedvéért.