Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

A mobil neve Wanda

2003.03.21. 12:23
A Texas Instruments hétfőn New Orleansben bemutatta Wanda nevű új kéziszámítógép-tervét, amely a világon elsőként egyszerre tartalmazza a Bluetooth, a WiFi (802.11b) és a GSM technológiákat.

Nem szerették egymást

A Wanda kifejlesztése kilenc hónapig tartott, ugyanis komoly nehézséget okozott a különböző rádiós technológiák egybeépítése. Richard Kerslake, a Texas Instruments (TI) vezetéknélküli technológiákkal foglalkozó részleg vezetője úgy fogalmazott: a Bluetooth és a WiFi technológiák "egyszerűen nem szeretik egymást". A fejlesztők régóta tisztában voltak azzal, hogy a két rádiós technológia jelei interferenciát okoznak, a Wanda fejlesztői azonban megtalálták a megoldást, hogy egyetlen eszközbe építhessék azokat. "Sokkal kisebb dobozba raktuk a három rádiót, mint bárki más." - mondta Kerslake hétfőn a New Orleans-i Cellular Telecommunication and Internet Association (CTIA) konferencián.

Mindenkivel szót ért

Wireless Any-Network Digital Assistant, bármilyen drótnélküli hálózaton működő digitális asszisztens A Wanda (Wireless Any-Network Digital Assistant, bármilyen drótnélküli hálózaton működő digitális asszisztens) névre keresztelt kéziszámítógép-referenciaterv a Bluetooth, WiFi és GSM/GPRS kommunikációs chipjeire épül, és a Texas Instruments OMAP processzorát használja az alkalmazások futtatására.

A Texas Instruments a mobiltelefonok vezető chipgyártója, és ezt a dominanciát a tenyérgépek piacán is szeretné elérni. A vállalat körülbelül egy évvel ezelőtt jelent meg a PDA piacon, és már ennyi idő alatt is jelentős eredményeket ért el, többek között a Palm Tungsten gépekben megtalálható OMAP processzorokkal.

A CNN szerint néhány elemző komoly lehetőségeket lát a Wanda chipkészletben; szerintük sok gyártó fantáziáját megmozgatja majd az a lehetőség, hogy a vezetéknélküli WiFi kapcsolaton keresztüli internetezés közben GSM hálózaton és természetesen Bluetooth fejhallgatóval lehet majd telefonálni.

Wandát minden készülékbe!

A Wanda első mintapéldányai a következő hónapban fognak legördülni a gyártósorról, és az új chipkészletre épülő termékek már az év végén megjelenhetnek a piacon. A Texas Instruments szerint a Wanda jelentősen felgyorsíthatja a gyártók termékkibocsátását; a gyártóknak eddig különböző készülékeket kellett tervezniük a különböző funkciókra, most azonban bármely termékükben egyszerre nyújthatják azokat.

Néhány piacelemző úgy véli, hogy a Texas Instruments a bejelentéssel céltáblát rajzolt saját hátára, hiszen várható, hogy más chipgyártók, például a Palm készülékek terén piacvezető Motorola és a Pocket PC készülékek terén piacvezető Intel mindent követ megmozgat majd azért, hogy hamarosan egy hasonló termékkel tudjon előállni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.