Miklós
-7 °C
2 °C

Elektronikus önkormányzat Zircen

MTI
2003.02.03. 14:03
Japánok építik ki saját költségükön Zircen az elektronikus önkormányzati modellt. Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter az MTI-nek elmondta: a legutóbbi japán útja során vetette fel vendéglátóinak, hogy a japán elektronikus közigazgatás megismerésén túl szeretnének Magyarországon egy mintaprojektet megvalósítani.

Hozzátette: Gifu tartomány kormányzója felajánlotta, hogy egy Veszprém megyei településen a saját költségükre kiépítik az elektronikus önkormányzat, elektronikus város projektet. Ehhez minden szükséges eszközt a japánok biztosítanak.

Kovács Kálmán elmondta, a japánok egy-másfél éven belül Zircen kiépítik a rendszert. A projekthez 5-10 ezer lakosú települést jelöltek meg, Zircnek 7500 lakosa van. A városban már részben kiépült az internetes adatforgalomhoz szükséges kábelhálózat.

Mint a miniszter elmondta, még idén a tárca finanszírozásában is kiépítenek egy elektronikus város és egy kistérségi rendszert, és létrehozzák 8-10 kistelepülés közös informatikai rendszerét. Ehhez a megyeszékhelyet, illetve a kistérséget még nem választották ki. Kovács Kálmán utóbb rámutatott: 2003 végére valamennyi magyar önkormányzat fent lesz már a világhálón, ám ehhez még idén 1200 települést kell felvinni. Az eszközök biztosítása és a hálózat kiépítésének költsége meghaladja a 4 milliárd forintot. A miniszter utalt arra is, hogy 2004 májusáig összesen 2004 közösségi internet hozzáférési helyet hoznak létre, ahol uniós információkhoz és támogatási lehetőségekhez is juthatnak az állampolgárok.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!