Auguszta
-7 °C
0 °C

Internetre kerül valamennyi hazai önkormányzat

2002.10.17. 15:55
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Belügyminisztérium együttműködést kezd az e-közigazgatás kiépítése érdekében. Az erről szóló együttműködési megállapodást Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Lamperth Mónika belügyminiszter ismertetette és írta alá.
A közös cél az ország modernizációja, felkészülése az EU csatlakozásra. Az ország minden szegletét fel kell készíteni arra, hogy Magyarország 2004. január elsején sikeres országként léphessen be az Európai Unióba, jelentette ki Kovács Kálmán informatikai miniszter.

Kovács Kálmán kitért arra, hogy az önkormányzatok nem rendelkeznek az informatikai fejlesztésre fordítható forrásokkal, ezért is fontosak a központi programok.

"Hosszú hetek egyeztetésének eredménye az együttműködési megállapodás keddi aláírása. A közigazgatási reform keretében olyan lépéseket határoztunk el, hogy az önkormányzatok a közigazgatási eszközök tekintetében is megfeleljenek a modern kor kihívásainak" - jelentette ki Lamperth Mónika.

Nem a gombnyomogatáson múlik

A megfelelő háttér segítségével az önkormányzatok a lehető legjobban élhetnek az EU nyújtotta lehetőségekkel. A korszerű eszközök, az informatika és az internet használatával például valós időben értesülhetnek a pályázatokról.

Ennek természetesen feltétele, hogy a modernizáció eszközeit magabiztosan használják. Ehhez a közigazgatásban dolgozóknál szemlélet- és részben munkamódszer változásra van szükség, emlékeztetett a belügyminiszter.

Az eszközök kiszállításán túl a felkészítés és képzés is elengedhetetlen, nem szeretnének abba a hibába esni, hogy a fejlett eszközökön alacsony színvonalú munka folyik, jelentette ki Lamperth Mónika.

A keddi megállapodásnak a képzés és felkészítés is részét képezi. Lényeges feltétel, hogy akik használják az informatikát, felismerjék a benne rejlő lehetőségeket. A beletanulás nem a gombnyomogatás kérdése, hanem a szemléletváltozásé, fejtegette Lamperth Mónika.

Az információs kihívásnak megfelelő önkormányzatoknak "fel kell "venniük a fordulatot", hiszen az állampolgárok gyors és szakszerű ügyintézésre számítanak, emlékeztetett Kovács Kálmán.

Gyors és pontos ügyintézésre van igény

Lampert Mónika kérdésre válaszolva kifejtette, elfogadhatatlannak tarja, hogy a közigazgatás korszerűsítését, elektronikussá tételét az állampolgárok a drága idejükkel, sorban állva fizessék meg. A pontos és hiteles nyilvántartások nem járhatnak, csak előnyökkel, hangsúlyozta a belügyminiszter.

Az informatikai miniszter elmondta: a hiteles ügyintézés alapfeltétele annak, hogy a munka és a nyilvántartások átkerüljenek az elektronika eszközökre. Jelenleg még a papírváltozat számít egy-egy pályázat hiteles változatának, emlékeztetett Kovács Kálmán.

Kártya van, aláírás még nincs

A hitelesítés rendszer kialakítása érdekében az informatikai tárca segíti a BM által létrehozandó, az elektronikus aláírás használatához szükséges tanúsító központ létrehozását. "A jelen megállapodásnak így az is részét képezi, hogy minden önkormányzat még az idén megkaphassa az elektronikus azonosításra alkalmas kártyát és leolvasót" - jelentette ki Kovács Kálmán.

Minden település a hálón

Ugyancsak szerepel a tárcaközi megállapodásban, hogy az idén valamennyi magyarországi önkormányzat felkerülhessen a világhálóra. Az Index kérdésére, miszerint statikus bemutatkozó oldalak várhatóak, vagy naponta frissülő információkat és híreket tartalmazó, esetleg interaktív weblapok, Kovács Kálmán azzal válaszolt: körülbelül ezek így együtt.

Az Index kérdésére válaszolva az informatikai miniszter elmondta: a Linuxot is választhatóvá teszik az önkormányzatok számára. Arra viszont Kovács Kálmán nem tudott ígéretet tenni, hogy csak hazai fejlesztésű szoftvereken alapul majd az e-közigazgatás. Mint elmondta, ezzel szűk korlátok közé szorítanánk magunkat.

Az önkormányzatok felzárkóztatására még az idén 2 milliárd forintot fordítanak, és ezt jövőre is hasonló kerettel viszik tovább. De ez nem egy két éves, hanem hosszútávú program, jelentette ki az informatikai miniszter.

Újságírói kérdésre válaszolva Kovács Kálmán elmondta, az utóbbi napok bejelentései és pályázatai részben tárcaközi megállapodás hátterét képzik. Viszont ebből 350 millió forint nem átfedés, hanem kimondottan az informatikai közigazgatásra szánt új keret.

Papír nélküli parlament

Az Index arról is érdeklődött, hogyan áll a parlamenti munka elektronikus alapokra helyezésének ügye. Lamperth Mónika elismerte, hogy heves az ellenállás a lépéssel szemben. Hosszú menetelésre kell számítani, ugyanis teljesen más az előterjesztések fizikai kezelése a képernyőn, és a szétpakolható papírlapokon.

Az átállás nem megy olyan egyszerűen, de ebben a kérdésben elkötelezett a Tisztelt Ház vezetése. De a zárszámadási törvényt már CD-n kapták meg a képviselők, és a 2003-as költségvetést is így fogják, biztosított mindenkit Kovács Kálmán.

Lamperth Mónika elmondta, hogy arra ösztönzik a képviselőket, hogy vegyék igénybe az informatika nyújtotta lehetőséget. Sőt mutassanak példát, hiszen még a "korosabb" 20-30 évesnél idősebb képviselők is nyitottak lehetnek az informatikai iránt - mondta Lamperth Mónika.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!