Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Cisco alapon épül a Mount Everest netkávézója

Index
2003.02.05. 13:59
A világ legmagasabban fekvő és legtávolabbi vezeték nélküli adatkommunikációs hálózatának és internet kapcsolatának kiépítését Cisco eszközök segítségével végzik. A Mount Everesten létesülő cyberkávézó létrehozásához a Cisco Systems három Aironet 350 vezeték nélküli bridge-et és nagyteljesítményű antennát ajándékozott a nepáli hatóságoknak. A tervek szerint, amennyiben időben fel tudják állítani és tesztelni a hálózatot, a márciusban induló három hónapos mászószezonban a rendszer már élesben a hegymászók rendelkezésére áll.

A szervezők szándékai szerint az Aironet 350 vezeték nélküli bridge-ek segítségével alakítanak ki egy optikai rálátással bíró vezeték nélküli kapcsolatot az Everest 5600 méter magasságban lévő alaptáborának VSAT parabolaantennájához, amely a tábortól mintegy 1,6 kilométerre lévő sziklafalhoz van rögzítve.

Az Aironet bridge-ek létfontosságú részei a parabolaantennához vezető összeköttetésnek, ugyanis az nem helyezhető az alaptábor közelébe, mivel a tábor egy mozgó gleccseren található, ami állandóan kimozdítaná irányból az antennát. Ugyanakkor vezetékes kapcsolat kiépítése a terepviszonyok miatt nem célszerű az alaptábor és az antenna között.

Attól függően, hogy a szervezők hogyan konfigurálják a hálózatot, a hegymászóknak várhatóan 64-128 kilobit/másodperces internet-hozzáférésük lesz a levelezéshez, webeléréshez, és az IP alapú hangkommunikációhoz az alaptábor egyik sátrában található számítógépekről.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.