Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

ESA-tagságra készül Magyarország

MTI
2003.04.07. 14:30
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Jean-Pol Poncelet, az Európai Űrügynökség (ESA) stratégiai igazgatója megállapodást kötött hétfőn Budapesten Magyarország csatlakozásáról az ESA Európai Együttműködő Államok (PECS) programjához.

A megállapodás aláírását megelőző sajtótájékoztatón Kovács Kálmán elmondta: a program résztvevőjeként Magyarország minimum évi 1 millió euró részvételi díjat fizet, amelynek mintegy 90 százalékát a befizető ország kutatóhelyei és kis- és középvállalkozásai pályázaton visszanyerhetik.

A tájékoztatás szerint az ESA már 2002-ben megkezdte annak a magyarországi vállalkozói körnek a feltérképezését, amely alkalmas lehet a magyar befizetés visszajáró részének megpályázására.

Csapodi Csaba, a minisztérium főcsoportfőnöke elmondta: Magyarország 1999-ben érdeklődött először hivatalosan az ESA-tagság feltételeiről. Világossá vált, hogy Magyarország számára túl magas a tagdíj és nem elég erős az ipar a befizetett összeg visszapályázásához. Hozzátette: erre válaszul átmeneti, a teljes jogú tagság elérését segítő megoldásként dolgozta ki az ESA a PECS-programot.

A PECS célja, hogy a résztvevő államok fokozatosan bekapcsolódjanak az ESA különböző programjaiba és tevékenységeibe és ezáltal hatékonyan készüljenek fel a jövőbeli ESA-tagságra. Ennek érdekében a PECS-program keretében fejleszteni kívánják az európai együttműködő államok, illetve az ESA és tagországai közötti együttműködést az űrtudományok és az alkalmazások területén.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!