Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Alkotmánybírósághoz fordulnak az alternatív szolgáltatók

2003.01.31. 18:11
Az alternatív távközlési szolgáltatók az Alkotmánybírósághoz fordulnak azért, mert szerintük aránytalanul nagy összeget kellene befizetniük a távközlési támogatási alapba.
Az alternatív távközlési szolgáltatók az Alkotmánybírósághoz fordulnak azért, mert egy kormányrendelet szerint aránytalanul nagy összeget kellene befizetniük a távközlési támogatási alapba, közölte az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSZE) pénteken az MTI-vel.

Egyoldalúnak tartják

Az ATSZE szerint a befizetett összeg egyoldalúan tovább gazdagítaná a korábban az egyik legnagyobb profitnövekedést elérő hazai üzleti vállalkozást, a távközlési piaci versenyben ellenérdekelt Matávot.

Az alternatívok szerint az egyetemes szolgáltatás finanszírozása a legújabb kormányrendelet szerint elszakad a hírközlési törvényben előírt rászorultság elvétől: az alternatív szolgáltatókat arra kényszeríti, hogy befizetéseikkel más vállalatok által kínált kényelmi szolgáltatásokat, például nyaralók, riasztórendszerek távközlési költségeit támogassák.

Mivel a támogatás mértéke nincs korlátok közé szorítva, a volt monopol szolgáltató által megadott költségeket korlátlanul és teljes mértékben megtéríttetheti az alapból, áll a közleményben. Éppen ezért a befizetési kötelezettséget az alternatív társaságok többletadóként érzékelik, amelyet a további hazai befektetéseiktől kell elvonniuk.

Csökkentenek

A problémával kapcsolatban pénteken nyilatkozott az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) is. Pataki Dániel helyettes államtitkár közölte: a tárca még az idén radikálisan csökkenti az internetszolgáltatók és a kábeltévés társaságok befizetési kötelezettségeit az egyetemes távközlési támogatási alapba.

A távközlési alapba befizetendő összeggel kapcsolatban az informatikai miniszter február 15-re hívta össze a Távközlési Kerekasztal következő ülését. Pataki Dániel elmondta: a szolgáltatóknak február 28-ig csak a 2002. évi díjat kell befizetniük a távközlési alapba, mivel a kerekasztal ülésén nagy valószínűséggel már mérsékelik az idei első negyedévre esedékes díjakat.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.