Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Módosítják a hírközlési törvényt

2003.01.31. 14:31
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tanácsadók és társszervezetek bevonásával megkezdte a hírközlési törvény módosításának előkészítését, az új jogszabály kodifikált formába öntött szövege május közepére készül el.
A projekt hivatalos neve Tellex, ami a Telekommunikáció és Lex szavak kombinációjából adódik. A fő célkitűzések közé tartozik, hogy a készülő szabályozás összhangban legyen az EU-jogszabályokkal és ajánlásokkal, támogassa az információs társadalom felépítését - ezen belül közvetlen célként az internetpenetráció növelését -, és teremtsen megfelelő feltételeket a hatékony verseny kialakulásához.

Radikális csökkentés

Pataki Dániel, az IHM helyettes államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a módosítás egyik legfontosabb célja a fogyasztói érdekek figyelembevétele, s így a verseny élénkítése a távközlési vezetékes piacon. A helyettes államtitkár közölte: a tárca még az idén radikálisan csökkenti az internetszolgáltatók és a kábeltévés társaságok befizetési kötelezettségeit az egyetemes távközlési támogatási alapba.

Korábban ezzel kapcsolatban több társaság is utalt arra, hogy ha az előírt összeget kell befizetniük, akkor elképzelhető, hogy csődöt jelentenek. A távközlési alapba befizetendő összeggel kapcsolatban az informatikai miniszter február 15-re hívta össze a Távközlési Kerekasztal következő ülését. Pataki Dániel elmondta: a szolgáltatóknak február 28-ig csak a 2002. évi díjat kell befizetniük a távközlési alapba, mivel a kerekasztal ülésén nagy valószínűséggel már mérsékelik az idei első negyedévre esedékes díjakat.

Nyilvános

Az IHM azt szeretné, ha 2004. január 1-jén már életbe lépne a törvény, ezért az országgyűlés őszi ülésszakára mindenképpen benyújtják a módosításokat. A jogszabály megfelel majd az európai uniós jogharmonizációs feltételeknek is, és foglalkozik az intézményrendszer reformjával is. Ennek lényege, hogy világossá teszik, hogy melyik feladat és hatáskör tartozik a minisztériumhoz, a Hírközlési Felügyelethez, a Hírközlési Döntőbizottsághoz, valamint a Gazdasági Versenyhivatalhoz.

Az új hírközlési törvényt egy tíz cégből álló konzorcium dolgozza ki, a KPMG és a White and Case ügyvédi iroda vezetésével. A munkában mintegy 45 tanácsadó vesz részt, az IHM, a HÍF és egyéb államigazgatási szervek 25-30 szakembert delegáltak a projektbe. Február közepétől az interneten is nyomon követhető lesz mindenki számára a jogszabály átfogó módosítása. A projekt oldala az IHM honlapjáról lesz elérhető.