Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Miniszteri biztosok a Hírközlési Felügyeletnél

2002.12.18. 14:03
"Munkás évet" hagy maga mögött a Hírközlési Felügyelet (HÍF) - mondta kedden Frischmann Gábor. A hatóság elnöke a jövő évi feladatatok közül kiemelte a jogalkotási tevékenységben való részvételt, valamint a vonatkozó törvények keretei közötti piacfelügyeleti tevékenység erősítését. Nincs közvetlen összefüggés aközött, hogy Kovács Kálmán szakminiszter miniszteri biztosokat (Suhajda Attilát és Kubinyi Imrét) nevezett ki a HÍF-hez, illetve, hogy a testület működését számos kritika érte idén - válaszolta Frischmann Gábor az Index kérdésére.
2002-ben a HÍF működését számos pozitív vélemény, illetve kritika kísérte a szakma részéről - mondta Frischmann Gábor. A testület elnöke az előbbiek közül kiemelte, hogy sokan pártatlannak, következetesnek és a szakmaiság követelményeit szem előtt tartónak minősítették a grémium működését. A kritikai észrevételek közül a testület bátortalanságát, illetve működésének bonyolultságát nevezte meg az elnök.

Számokba fojtva

A HÍF idén egy tucat új szolgáltató előválasztó-számot adott ki, illetve 114 bejelentés érkezett hozzá új szolgáltatás beindításáról. Ezek közül 74-et már nyilvántartásba is vettek. Az új szolgáltatások egyébként a teljes hazai hírközlési piacot felölelik az ineternetszolgáltatástól a futárpostáig. Frischmann azt is elmondta, hogy a testület idén két kalózrádiót is megszüntetett.

A Hírközlési döntőbizottság (HdB) elé 21 vitás ügy került, közölük csupán kettőt nem rendezett még el a grémium. A HdB határozataival kapcsolatosan két pert indítottak az ügyfelek. Ezek közül egyet megnyert a testület, míg a másik esetben (a Pannon GSM jelentős piaci erővel bíró szolgáltatóvá nyilvánítása) a bíróság felfüggesztette a határozat azonnali végrehajtását.

Fő feladat a törvényalkotás

Frischman a HÍF előtt álló jövő évi feladatok közül kiemelte a jogszabályalkotásban való részvételt, részben az uniós jogharmonizációval összefüggésben. Így például a hírközlési törvény módosítása kapcsán ki kell térni a jelentős piaci erővel bíró szolgáltató kijelölésének módjára, valamint az egyetemes szolgáltatóvá válás rendszerének felülvizsgálatára.

A Híf-nél jelenleg is tart a költségelszámolás új módszertanának (LRIC) kidolgozása. Az Index kérdésével kapcsolatban Frischman megjegyezte: nem tartja elképzelhetőnek, hogy számlaszintű auditálás előzze meg az új LRIC kidolgozását. Azonban a HÍF-nek nyomást kell gyakorolnia a szolgáltatókra, hogy elkerülhetővé váljon az, hogy hatalmi szóval mondják ki a költségelszámolás és megosztás alapelveit.

Európa országaiban (például Dániában) 2-2,5 évet vett igénybe, mire az ottani hatóság és a szakma meg tudott egyezni a költségelszámolás módszertanában. Ennek a folyamatnak hazánk az elején tart, azaz a hatóság kidolgozza az alapelveket, amelyekről egyeztet a szakmával, összehasonlítva a már meglévő (Westel, Matáv) módszertanokkal. Ezt követően lehet arról szó, hogy közös nevezőre jussanak a vita részesei.

Frischmann elmondta még, hogy 2003-tól lehetővé kell tenni a vezetékes viszonylatban a számhordozhatóságot. A mobilhálózatban pedig 2004. január elsejétől kell biztosítani ugyanezt. Kérdésre válaszolva kifejtette: úgy tűnik, hogy a jelenlegi hétszámjegyű rendszer elegendő a feladat megoldásához.

Miniszteri biztosok jövő januártól

Ismert, hogy Kovács Kálmán informatikai miniszter január elsejei hatállyal két miniszteri biztost (Suhajda Attilát és Kubinyi Imrét) nevezett ki a HÍF-hez. Az Index kérdésére Frischmann cáfolta, hogy közvetlen összefüggés lenne a felügyelet, illetve a HdB működését ért kritikák és a kinevezés között. Az elnök úgy vélekedett, hogy az aktus sokkal inkább a jövőbe mutató szervezeti változásokkal függ össze. Frischman úgy vélekedett, hogy a szaktárca messzemenőkig betartja azt az uniós alapelvet, hogy a szakmai kérdések elbírálását egy szakmai szervezethez telepíti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?