Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A GVH vizsgálja a mobilvégződtetési díjakat

2002.11.20. 11:16
Szakmailag megalapozatlan fércműnek nevezte Sugár András, a Westel Mobil Rt. vezérigazgatója a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn közzétett, egyebek mellett a fixhálózatokból mobilhálózatokba irányuló hívások végződtetésével, illetve a mobilpiaci versennyel kapcsolatos álláspontját tartalmazó jelentését, amely szerint a mobilrádiótelefon-hálózatokban való végződtetési szolgáltatás piacán olyan zavarok érzékelhetőek, amelyek versenyfelügyeleti eljárás megindítását teszik szükségessé.
A Gazdasági Versenyhivatal hétfőn hozta nyilvánosságra a mobilrádiótelefon-szolgáltatás területén indított ágazati vizsgálatának eredményeit tartalmazó felmérését. A GVH jelentése a mobil ágazatról tartalmazza a hazai piac működését meghatározó objektív körülmények és a nemzetközi háttér rövid áttekintését, majd részletes elemzést ad az ágazat 1998-2001 közötti időszakban megfigyelhető mozgásairól. A jelentés végkövetkeztetései szerint a felhasználók (végső fogyasztók) számára nyújtott szolgáltatások területén egyértelműen a vállalkozások versenyző magatartása figyelhető meg, és a GVH által feldolgozott forgalmi adatok is arra engednek következtetni, hogy a mobilrádiótelefon-szolgáltatók versenyeznek egymással. Éppen ellenkező előjelű folyamatok érzékelhetők ugyanakkor a más távközlési szolgáltatók számára nyújtott, ún. végződtetési szolgáltatások területén, itt komoly piaci zavarokat azonosított a felmérés.

Versenykorlátozó megállapodás gyanúja

A Gazdasági Versenyhivatal 2001 májusában kezdte meg felmérését a mobilrádiótelefon-szolgáltatás ágazatában. A felmérés keretét a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás tilalmáról szóló, többször módosított 1996. évi LVII. törvény (Tpvt.) 36/A. §-a biztosította. Ezen rendelkezés értelmében a GVH elnöke adatszolgáltatásra kötelezheti valamely gazdasági ágazatban érintett vállalkozásokat abban az esetben, ha adott piaci folyamatok - ármozgások vagy egyéb folyamatok - arra engednek következtetni, hogy az ágazatban szereplő vállalkozások versenykorlátozó megállapodást kötöttek vagy erőfölényükkel visszaéltek. A GVH a mobilrádiótelefon-szolgáltatással kapcsolatban indított ágazati vizsgálata során részletes adatszolgáltatásra kötelezte az ágazatban érintett cégeket - mind a mobilrádiótelefon-szolgáltató vállalkozásokat, mind a koncesszióval rendelkező, vezetékes (távbeszélő) vállalkozásokat. A vizsgálat lefolytatása során a GVH együttműködött a Hírközlési Felügyelettel, a társhatóság számos adattal és információval segítette a versenyfelügyeleti szerv munkáját.

Versenyfelügyeleti eljárás indult

A GVH a felmérés során beszerzett információk értékelése alapján már igen korán arra a következtetésre jutott, hogy a mobilrádiótelefon-hálózatokban való végződtetési szolgáltatás piacán olyan piaci zavarok érzékelhetők, amelyek versenyfelügyeleti eljárás megindítását teszik szükségessé. Éppen ezért már 2002 februárjában eljárást indított a tárgykörben, amelybe a négy mobilrádiótelefon-szolgáltató mellett a MATÁV Rt.-t is bevonta. Az eljárás jelen pillanatban is folyamatban van, azzal kapcsolatban a GVH további felvilágosítást nem tud adni. A piacfelmérésre vonatkozó részletes jelentés a GVH honlapján (www.gvh.hu) az "Értékelések" főmenü pontban, az "Álláspont, elemzés" címszó alatt található meg.

A Westel üzleti titkok közzétételével vádolja a GVH-t

Sugár András kedden az MTI érdeklődésére elmondta, nem tartják korrektnek, hogy a GVh üzleti titoknak minősülő adatokat tett közzé az interneten, és ebben az ügyben várhatóan az adatvédelmi biztoshoz fordulnak. Hozzátette, hogy a társaságnak törvényi kötelezettsége adatokat szolgáltatni a GVH-nak, de ez nem jelenti azt, hogy ezeket nyilvánosságra lehet hozni. Sugár András szerint a mobilpiacon, így a tarifákat és az előfizetői csomagokat tekintve is egyértelműen verseny van, és ezért a Westel nem tartja indokoltnak önmagában véve egy részterület, például a végződtetési piac vizsgálatát. A Westel álláspontja szerint ráadásul a mobilhálózatból fixhálózatba, illetve fordított irányba kezdeményezett hívások átlagos végződtetési díja egy a háromhoz Magyarországon, ami megfelel az európai uniós gyakorlatnak. Az Európai Unióban ilyen típusú vizsgálatot akkor kezdeményeztek, ha egy a tízhez arány alakult ki a végződtetési díjakat illetően.

A Pannon GSM Távközlési Rt. egyelőre nem kívánta kommentálni a GVH által közzétett információkat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?