Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két lépcsőben módosítják a hírközlési törvényt

2002.12.02. 14:54
A távbeszélő-szolgáltatók szerint támogatható az a kormányzati elképzelés, hogy első lépésben néhány fontos módosítást hajtsanak végre a hírközlési törvényen (eht). Januártól átfogó jogszabályalkotási munka kezdődik majd az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban. Polányi Sándor, a Vivendi Hungary Telecom vezérigazgatója szerint az elképzelések támogatják a verseny kialukálását a piacon. Más vélekedések szerint a közkézen forgó tézisgyűjtemény, bár jó szándékú, mégis csak egy átrághatatlan kásahegy.
"A jelenleg hatályos eht. nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket: nem alakult ki valós verseny a piacon, nem jelentek meg új szolgáltatók" - hangsúlyozta az Indexnek Süle Gabriella. A Pantel Rt. üzletpolitikai tanácsadója ezt részben a számos sebből vérző kerettörvénynek tudja be.

Lukas hírközlési törvény

Az eht. egyes vélekedések szerint igen csak lukas volt, hiszen 54 felhatalmazás volt benne másodlagos jogszabályalkotásra, azaz, hogy rendeletekkel, végrehajtási utasításokkal töltsék meg tartalommal a törvényt. Süle Gabriella úgy látta, hogy ezek egyharmada készült el. Mások szerint az az orbáni kijelentés is sokat rontott a szolgáltatók tárgyalási pozícióin, hogy "az Unión kívül is van élet".

Ezek következtében közel két évet csúszott a jogszabály megalkotása, holott a piacnak nagy szüksége lett volna rá. A távközlési ágazat teljesítménye 2000-ről 2001-re 18 százalékkal nőtt, és elérte a 800 milliárd forintot. Az előzetes adatok pedig azt mutatják, hogy 2002-ben további 10 százalékkal bővülhet, azaz 880 milliárd forint körül alakulhat. Ugyanakkor számos jele van annak, hogy valami nincsen rendben.

Hátrányban a vezetékes piac

A honi távközlés egyre jobban eltolódik a mobilszolgáltatások javára. Ezt jelzi, hogy hazánk lakosságának 63 százaléka rendelkezik marokfonnal, míg a vezetékespenetráció 36 százalék körül alakul. Ráadásul három éve tart az a trend, hogy egyre többen adják vissza vezetékes-előfizetésüket. Jelenleg 3,5-3,6 millió lakosnak van ilyen hozzáférése, noha volt olyan időszak, amikor négymillióan is rendelkeztek vezetékes-előfizetéssel. Ez egyértelműen jelzi, hogy a vezetékes szolgáltatás nem versenyképes a mobillal szemben - tette hozzá Süle Gabriella.

Ha ugyanis valaki bármely mobilcégtől feltöltőkártyát vásárol, akkor évi négyezer forintért lesz 365 napig elérhető. Ugyanezt az éves elérhetőséget - csomagtól függően - havi négyezer forint körüli összegért kapja meg a vezetékes-szolgáltatótól. Ráadásul úgy, hogy bizonyos előfizetések esetében önmagát zárja ki a szabad szolgáltató választásból, valamint bizonyos szolgáltatások használatából.

Törvénymódosítás két lépcsőben

Ilyen előzmények után nagyon nagy szükség van arra, hogy újragondolják és módosítsák a távközlési törvényt - értettek egyet a megkérdezett szolgáltatók. Közöttük voltak azonban, akik úgy vélték, hogy a szakmának túl politikus a tézisgyűjtemény, míg a miniszternek túl szakmai. Mások viszont úgy vélekedtek, hogy nem volt világos a csomag kommunikációja. Süle Gabriella mindehhez hozzátette: a tézisgyűjtemény megmutatta a szakmának és a döntéshozóknak egyaránt, hogy ha van egy terület, amely szabályozása 139 területen javításra szorul ott valami nincs rendben.

A szolgáltatók egyébként úgy vélekedtek, hogy helyes az a döntés, hogy első körben néhány főbb elemét módosítják az eht.-nek, majd eután átfogó kodifikációs munka kezdődik meg a szaktárcánál. Az Index úgy tudja, hogy ezt külső tanácsadócég bevonásával tervezi a tárca, amelyet gyorsított, tárgyalásos közbeszerzésen választanak majd ki. Mivel a legtöbb nagy tanácsadó cég egyben valamely távközlési vállalat szakértője is felmerülhet az összeférhetetlenség, valamint az egyedi céglobbik kérdése is.

Azt egyik szolgáltatónál sem tartották valószínűnek, hogy egyes cégek érdeke nyíltan a törvénybe kerüljön. Ezt Süle Gabriella például azzal indokolta, hogy a most hatályos törvény megalkotásakor sem a szakértői szakaszban voltak bajok. Mivel az előkészítés során a szolgáltatóknak is beleszólása lesz a majdani jogszabály milyenségébe, így jobban kiszűrhető az egyedi céglobbi, vélik a szakértők.

Öt pont a versenyért

A mostani módosítás egyébként öt pontra terjed ki és a megkérdezett szolgáltatók szerint elősegíti a verseny kialakulását. Ilyen elem például a helyi hozzáférési hiány pótlása. Polányi Sándor szerint a tervezett intézkedés világossá teszi, hogy a Matávot nem lehet egy kalap alá venni a helyi hálózatos szolgáltatókkal. Szintén pozitív elem az egyetemes szolgáltatás helyzetének (és finanszírozásának) rendezésére szolgáló intézkedés. Az itt tervezett aszimetria szintén javítja a versenyhelyzetet.

Ismert, hogy az egyetemes szolgáltató költségeihez egy távbeszélő alap közbeiktatásával járulnának hozzá a piac szereplői. A hozzájárulás legfeljebb havi 1100 forint lehet és a lakossági előfizetők 75 százalékát érintené. Ennek következtében évi 10 milliárd forint körüli összeget kell(ene) összedobnia a piac szereplőinek.

Polányi Sándor szerint egyébként nem tartható, hogy az információs társadalom alapját képező vezetékes telefonellátás meg nem térülő költségeit azok a cégek állják, amelyek beruháznak ezen a területen, míg mások pedig - az idővel és a szabályozással játszva - learassák annak gyümölcseit. A Vivendi vezérigazgatója a várható változásoktól azt várja, hogy az eddig hátrányban lévő cégek a mobilszolgáltatókkal azonos elbírálás alá esnek, illetve a Matávhoz képest meglévő különbségeiket teljes mértékben elismerik.

Fontos, hogy a tervezett módosításokkal a Hírközlési Döntőbizottság (HDb) nagyobb mozgásteret kap. Polányi Sándor azt hangsúlyozta, hogy a mérlegelési jogkör bővítésével a HDb hatékonyabban működhet majd. Szakértők rámutattak, hogy eddig a HDb igen óvatosan, és túlságosan ragaszkodva a törvény betűjéhez foglalt állást bizonyos ügyekben (például hálózati összekapcsolódási szerződés kérdése az adatszolgáltatásra).

Vannak azonban kritikus pontok is a módosítási tervek között. Ilyen például a számlázási rendszerek kiépítése és a számlázás biztonsága az internettel kapcsolatosan. Polányi Sándor szerint egy-egy biztonságos és jól működő számlázási rendszer kiépítése az milliárdos tétel. Ezt a szolgáltatást a jelenleg a hálózatnak kell nyújtani nyújtania az inetrnetszolgáltató (ISP) számára. A Vivendi vezérigazgatója támogatja a számlázási vita lezárását. Szerinte, ha az ISP-k megkapják a harminc százalékát a bevételnek, akkor a felmerülő költségek egyharmadát is állniuk kellene.