Natália
-3 °C
8 °C

Házkutatás az Infineonnál

2005.07.19. 11:00
A német Infineon chipgyártó felügyelőbizottsága elfogadta a korrupció és adócsalás vádjával illetett Andreas von Zitzewitz elnökségi tag lemondását. A vállalat központi telephelyén a hétvégén miatta tartottak házkutatást.
A cég érdekében állt a gyors döntés Zitzewitz lemondásának elfogadásáról, idézte a Kölnische Rundschau Max Dietrich Kley, a felügyelőbizottság elnökének szavait. A Von Zitzewitz ellen azért folyik nyomozás, mert a gyanú szerint a szponzori szerződésekből zsíros jutalékokat húzott.

A vállalat most vizsgálja a kártérítési per indításának lehetőségét a memóriafejlesztő részleg korábbi vezetője ellen. Megvizsgálják, hogy az Infineont érte-e kár, majd megteszik a megfelelő lépéseket, jelentette ki Münchenben a vállalat egyik szóvivője.

Korrupció, adócsalás

Pénteken az Infineon központjában és több magánlakásban történt házkutatás. A folyamatban lévő nyomozások miatt Andreas von Zitzewitz benyújtotta lemondását. A gyanú szerint több százezer eurós összegekért cserébe szponzori szerződéseket közvetített a motorsport szereplőinek.

A 45 éves menedzser, aki tavaly szerepet játszott Ulrich Schumacher Infineon-elnök elmozdításában, a konszern memóriarészlegének tervezett tőzsdére vitelét követően esélyes lehetett volna a igazgatósági elnöki posztra. Kommetárok szerint Schumacher most elégtétellel figyelheti az eseményeket, pénteken már vele is beszélgettek a nyomozók.

A hatóságok sikkasztással, korrupcióval és adócsalással vádolják Zitzewitzet és Harald Eggers korábbi Infineon-menedzsert, aki jelenleg a svájci Unaxisnál dolgozik, illetve Udo Schneidert, a svájci BF Consulting szponzorügynökség vezetőjét, közölte a müncheni ügyészség.

Bíróság előtt kotyogott

A nyomozások azt követően indultak meg, hogy Schneider a müncheni tartományi bíróság előtt a BF Consulting és az Infineon közti jogvitában említést tett a Zitzewitznek teljesített 300 ezer eurós kifizetésről. A pénteki nagyszabású razzián mintegy 100 ügyész, rendőr és adónyomozó szállta meg a konszern központját.

A nyomozók annak a vádnak jártak utána, hogy az Infineon menedzserei a beszállítóikat felszólították a vállalattal közösen motorsportrendezvények szponzorálására. Az így befolyt összegekből pedig olyan jutalékokat vettek fel, amelyek után elmulasztottak adót fizetni, írta a Der Spiegel.

Zitzewitz felajánlotta lemondását, hogy a folyamatban lévő vizsgálatok ne vessenek rossz fényt a vállalatra, illetve hogy az eljáráson kívül más ne foglalja az idejét, közölte az Infineon. A konszern maga nem áll vizsgálat alatt, és teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal. Részvételük a motorsportban még 2004-ben véget ért, és most a vizsgálatok minél előbbi lezárását szeretnék, jelentette ki Wolfgang Ziebart igazgatósági elnök.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.