Orsolya
7 °C
10 °C

Iránban letartóztatják a neten ismerkedőket

2003.03.04. 16:11
Iráni fiatalok tucatjait tartóztatta le Teheránban a helyi erkölcsrendőrség, mert egy internetes társkereső oldalon ismerkedtek.
Az "illegális tevékenység" miatt 68 fiatal vett őrizetbe a Baszij (mozgósítás) nevű félkatonai szervezet, írta a BBC az iráni Iszlám Köztársasági Hírügynökségre (IRNA) hivatkozva. A milícia elfogta a társkereső oldal üzemeltetőit is.

Törvénytelen kapcsolatok

A helyi tudósítók elmondása szerint a Baszij erőszakkal is betartatja a szigorú iráni iszlám törvényeket, gyakran csapnak le különböző összejövetelekre, de ez az első alkalom, hogy internetfelhasználók ellen lépnek fel. A razziára állampolgári bejelentést követően került sor.

Ahmed Ruzbeháni tábornok az IRNA-nak így magyarázta a történteket: "Pár ember egy internetes oldallal lehetővé tette a lányoknak és fiúknak, hogy beszélgessenek egymással, és találkozókat szervezzenek egy észak-teheráni helyre, ahol illegális kapcsolatokat alakítottak ki." Szerinte lehetséges, hogy a fiatalokat egyszerűen rászedték. Hozzátette, hogy a "kerítőket" szintén elfogták és átadták az igazságszolgáltatásnak.

Óvnak az elhajlástól

Számítógépeket, parabolaantennákat és CD-ket egyaránt lefoglaltak a razziák során, mondta el az IRNA-nak Ruzbeháni. Egyúttal megkérte a családokat, figyeljenek oda jobban a gyerekek internetezési szokásaira, és mindenképpen "óvják meg őket az elhajlástól".

A hivatalos adatok szerint a teheráni lakosok 3 százaléka fér hozzá az internethez, a legtöbben internetkávézókba járnak. Az országban alig néhány internetszolgáltató működik.

Az internetes chatszobákban az iráni fiatalok - eddig legalábbis - elvileg szabadon beszélgethettek a tabu témákról, például a szexről. Az elmúlt évben egyébként nagyon megszaporodtak a perzsa nyelvű webnaplók, blogok is. Jelenleg több mint 1200 perzsa nyelvű blog van, ezeknek csak elenyésző része foglalkozik a politikával, készítőik inkább az ellenkező nemről, zenéről és filmekről írnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.