Miklós
-7 °C
2 °C

Neten árulják büntetőpontjaikat a német autósok

2003.05.13. 16:59
Ha egy német autóvezetőt sebességtúllépéssel lefényképeznek, a jármű bejegyzett tulajdonosának kérdőívet küldenek. Ha ő maga tagadja a kihágás elkövetését, valaki "tettesként" beugorhat helyette. Ezt használják ki azok, akik jó pénzért a szabálysértés átvállalására ajánlkoznak.
A Flensburgban székelő német szövetségi közlekedési felügyelet (Kraftfahrt-Bundesamt, KBA) harcot hirdetett a szabálysértésekért kiosztott büntetőpontok internetes kereskedelme ellen. A felügyelet már 60 jogosítványtulajdonos ellen tett büntetőfeljelentést.

Az érintettek weboldalakon kínálták szolgálataikat, miszerint készpénz ellenében magukra vállalják bárki közlekedési kihágását, illetve az ezzel járó büntetőpontokat, tájékoztatta a dpa-t Frank Liebhart, a KBA illetékes ügyintézője.

Elmondása szerint a felügyelet szinte naponta állít össze újabb büntetőfeljelentéseket. Ezeket a Cottbusban működő, internetes bűnügyekkel foglalkozó ügyészi hivatalhoz továbbítják, mondta Liebhart.

Bárki beugorhat

"A feljelentések ugyan formailag ismeretlen tettes ellen irányulnak, viszont a nyomozás fényt derít arra, ki áll valójában az adott ajánlat mögött" - mondta az KBA ügyintézője. Ennak kiderítése ugyanis semmiképp sem tartozik a felsburgi felügyelet feladatai közé.

A KBA azt sem ellenőrizheti, hogy a szabálysértési irodáknál valóban a tényleges szabálysértők, vagy vállalkozó szellemű idegenek nevét adják le.

Ha egy német autóvezetőt sebességtúllépéssel lefényképeznek, a jármű bejegyzett tulajdonosának kérdőívet küld ki a lakhely szerint illetékes szabálysértési iroda. Ha ő maga tagadja a kihágás elkövetését, valaki "tettesként" beugorhat helyette.

Okirathamisításnak számít

A hosszú átfutási idő miatt Flensburgban legtöbbször már nem ellenőrzik, hogy a bevallott szabálysértést tényleg a megadott személy követte el az autóval. Így például egyesek mit sem sejtő kívülállók nevét is leadják. A kommunális hivatalok naponta 14 ezer nevet adnak le a flesburgi "Sünderkartei" (szabálysértési adatbázis) ügyintézőinek.

A KBA március elején jelentette be, hogy fellép a közlekedési szabálysértések illegális átvállalása ellen. A felügyelet ennek során a büntető törvénykönyvre hivatkozik, annak is a "társtettességben elkövetett okirathamisítást" tárgyaló paragrafusára.

Az illegális pontkereskedelem kínálati oldalán keveset vezető sofőrök, illetve olyanok ajánlják fel szolgálataikat, akik megtehetik a pontok begyűjtését, mert kevés, vagy esetleg egy sincs a rovásukon.

Itthon tehetetlen a rendőrség

Magyarországon továbbra sem lehet büntetni azt a gépkocsitulajdonost, aki gyorshajtásáról készült fénykép után nem ismeri el a szabálysértést, és megnevezni sem hajlandó, hogy ki ült a volánnál. A vezetők azt kihasználva bújnak ki a megnevezési kötelezettség alól, hogy hozzátartozójukat nem kötelesek megnevezni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.