István, Vajk
19 °C
33 °C

Nagy Kölcsönző figyel téged

2002.02.21. 12:40
Az amerikai fogyasztóvédelmi hatóság ügyfelei kártalanítására kötelezte azt az autókölcsönzőt, amelyik műholdas helymeghatározó rendszer segítségével különdíj megfizetésére kötelezte a gyorshajtó bérlőket.
A New Haven-i Acme Rant-a-Car GPS-t használt, hogy a gyorshajtó ügyfeleket kiszűrje, majd 150 dolláros (42 ezer forint) különdíjat számolt fel minden egyes alkalomért, ha az autó két percnél tovább 79 mérföldes (127 kilométeres) sebességnél gyorsabban hajtott - közölte a CNN. A fogyasztóvédelem most utasította a céget, hogy hagyjon fel ezzel a gyakorlattal, és fizesse vissza a pénzt az érintetteknek.

Nem büntetés, csak elrettentés

A kölcsönző azzal védekezett, hogy a különdíj nem büntetésnek, inkább elrettentésnek szánták, mivel a túlhajtott autók karbantartási költségei magasabbak az átlagnál. A cég azt állítja, csak úgy tudja alacsonyan tartani árait, ha a gyorshajtást megpróbálja megelőzni.

150 dollár 37 cent helyett

"A 150 dollár túl sok, mivel számításaink szerint a gyorshajtás átlagosan 37 centes kárt okoz egy autóban" - közölte James T. Fleming, a fogyasztóvédők képviselője. "Az Amce nem figyelmeztette előre ügyfeleit, ezért összesen huszonhat panasz érkezett hozzánk. A cég eljárása teljesen törvénytelen." - tette hozzá.