Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Döntés az ingyenes számítógépjogsiról

2003.01.29. 16:51
Hosszas előkészítés után elkészült az Oktatási Minisztérium ingyenes számítógépes jogosítvány megszerzésére vonatkozó programja. Amint arról az Index többször beszámolt: a tárca párhuzamosan futtatja a nemzetközielg elismert ECDL, illetve a szakképesítési jegyzékben szereplő számítógépkezelői alapvizsgát.
A programra Magyar Bálint közlése szerint 120 millió forint áll a tárca rendelkezésére. Azonban a szakminiszter lapunk kérdésére elmondta: amennyiben a jelentkezők száma meghaladja az előzetesen kalkuláltat, akkor egyéb forrásokból (például a szakképzési alapból) újabb pénzeket vonnak be.

Korábban a Nemzeti Szakképzési Intézet részéről felmerült, hogy az OKJ-és szakvizsga versenyhátrányban van az ECDL-lel szemben. Az Index felvetésére Sári Lajos szakképzésért felelős helyettes államtitkár úgy reagált, hogy egy kormánydöntés értelmében folyamatban van az OKJ-jegyzékben szereplő szakmák felülvizsgálata, így elképzelhető, hogy a számítógépkezelő kikerül ebből a körből. Ez azért fontos, mert míg az ECDL megszerzése független a kormány által garantált két ingyenes szakképesítéstől, az OKJ jegyzékben szereplő képesítés már nem az.

Magyar Bálint szakminiszter az Index kérdésére egyébként azzal indokolta a két vizsgarendszer párhuzamos fenntartását, hogy nem kívántak sem az egyik, sem a másik javára monopolhelyzetet teremteni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!