Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Maradhat az NBH feltört oldala

2001.12.10. 18:23
A Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfői elsőfokú ítéletében elutasította a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) keresetét, amelyben azt kérte, hogy a Telnet Magyarország Rt. internet szolgáltató törölje az ingyenes tárhelyén elhelyezett weboldalt, ahol a hivatal októberben feltört oldalát lehet megtekinteni.
A Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfői elsőfokú ítéletében elutasította a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) keresetét, amelyben azt kérte, hogy a Telnet Magyarország Rt. internet szolgáltató törölje az ingyenes tárhelyén elhelyezett weboldalt, ahol a hivatal októberben feltört oldalát lehet megtekinteni. A felperes szerint az Extra elnevezésű ingyenes tárhely-szolgáltatás egyik weboldalán található szöveg és a hivatal épületének fényképe együttesen azt a látszatot keltheti, hogy az NBH hivatalos közleményéről van szó. Ezért arra kérték a bíróságot, hogy a személyiségi jog, illetve a jó hírnév megsértése, valamint a képmással való visszaélés miatt kötelezze a Telnet Rt.-t az oldal levételére, illetve egy közlemény megjelentetésére. Pataki Árpád bíró elmondta: a bíróság sajátos helyzetben van ebben az ügyben, ugyanis személyiségi jogi vonatkozásban jelenleg nincs speciális jogi szabályozás az internetre nézve.

Elutasított nemzetbiztonsági érvelés

A bíróság nem fogadta el az alperesnek azt az álláspontját, hogy az internet szolgáltató nem felelős az oldalain a felhasználói által elhelyezett tartalomért. Pataki Árpád közlése szerint a bíróság ezt az Alkotmány és a személyiségi jog általános szabályai alapján tudja levezetni, amelyek azt mondják ki, hogy a személyhez fűződő jogokat mindenkinek tiszteletben kell tartania. A bíróság szerint jogszabály hiányában valamiféle önszabályozással, vagy az általános szerződési feltételek precízebbé tételével lehet a helyzetet megoldani.

Nem sérült az NBH jóhírneve

A bíróság álláspontja szerint annak alapján, hogy a hivatal fényképe megjelent az ominózus szöveg felett, senki nem gondolhatja vagy feltételezheti azt, hogy az NBH közleményéről lenne szó. A szöveg maga a véleménynyilvánítási szabadság körébe tartozik. Abban nem állítottak valótlant a hivatalról, azt nem tüntették fel hamis színben, és sem képmással való visszaélésről, sem pedig névviselési jog sérelméről sincs szó.

A Telnet fellebbezést fontolgat

A bíróság a felperest a perköltség megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős, az ellen a felek 15 napon belül fellebbezhetnek. Nemes Dániel, a Telnet Rt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek nyilatkozva elmondta: bár örülnek az ítéletnek, azt várták volna, hogy a bíróság konkrétan kimondja, felelős-e a szolgáltató a nála elhelyezett tartalomért vagy sem, és ha igen, miként. Így elképzelhető, hogy cége fellebbez azért, hogy másodfokon precedensértékű ítélet szülessen ez ügyben.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!