Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Az NBH megbocsát a hackernek, a Telnetnek nem

2001.11.07. 17:13
Jó hírnevének súlyos megsértése miatt polgári peres eljárást indít a Nemzetbiztonsági Hivatal a Telnet Magyarország Rt. ellen, mert a vállalat nem volt hajlandó eltávolítani ingyenes tárhelyszolgáltatásáról a hivatal októberben feltört honlapjának tükrözését.
A Nemzetbiztonsági Hivatal honlapján elhelyezett közlemény szerint a szolgálat szakemberei megtalálták azt a fiatalembert, aki október 1-jén bejutott az Axelerónál elhelyezett szerverükre és a nyitólapot egy saját kritikus megjegyzéseit tartalmazó oldalra cserélte. Az NBH közlése szerint a nyomozást nem a hivatalt ért sérelem miatt indították, hanem mert feladataik közé tartozik az uszító és közvéleményre káros nézetek terjesztőinek felderítése.

Az NBH, miután munkatársai elbeszélgettek a hacker szüleivel, úgy döntött, nem intézkedik a fiatalember ellen. Ezt azzal indokolták, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal feladata elsősorban a megelőzés, és a honlap feltörése nyomán idított vizsgálat megállapította, hogy nem a honlapjukon elhelyezett szöveg tartalma jelent veszélyt, hanem a törés ténye, amely ugyanakkor csupán a hacker szakértelmét volt hivatott bizonyítani.

Mégis veszélyes

Nem ők mondják
A honlap feltörését azonban mégis bírósági eljárás követi - az NBH ugyanis polgári pert indít a Telnet Magyarország Rt. ellen. A per háttere, hogy a feltört oldalt az NBH nyitólapjának lecserélésével egy időben valaki elhelyezte a Telnet által üzemeltetett ingyenes tárhelyszolgáltató, az Extra szerverén.

Az NBH ezután arra kérte a szolgáltatót, hogy a lapot távolítsák el, mivel az a hivatal székházát ábrázoló fotót tartalmaz, így az a tévképzet alakulhat ki, hogy az alatta olvasható szöveg a hivatal álláspontját tükrözi.

Fedőnév?

A Telnet megtagadta a kérdéses oldal eltávolítását. Ezt a vállalat vezérigazgatója, Nemes Dániel azzal indokolta, hogy az oldal megítélésük szerint nem törvénysértő, és törvénysértő mivoltát az NBH nem igazolta bírósági vagy egyéb határozattal. A hivatal emellett megkeresésében nem jelölte meg, pontosan melyik oldalt kifogásolja.

Nemes úgy vélte, hogy az archivált oldalon olvasható többek között "Pistikéék" aláírás és a hotmailes levelezési cím kétségtelenül jelzi, hogy a szöveg nem hivatalos NBH-állásfoglalás. Hozzátette: a Telnet korábbi alkalmakkor korrektül eleget tett jogszabályokban meghatározott kötelességének, és indokolt esetekben eltávolította a törvénysértő anyagokat.

A Telnet vezérigazgatója az esettel kapcsolatban felajánlotta a cég segítségét a nyomozásban, illetve az NBH honlapjának biztonságos tárolásával kapcsolatban.

A főigazgató hallgat

Mint ismert a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete által idén márciusban elfogadott etikai és eljárási szabályzat szerint a szolgáltatók a megalapozott megkeresések nyomán eltávolítják szervereikről a szerzői vagy egyéb jogokat sértő adatokat. A Telnet nem zárta ki, hogy kikéri a szakmai szervezet állásfoglalását az üggyel kapcsolatban.

Az Index szerette volna megkérdezni a Nemzetbiztonsági Hivataltól, hogy tervezik e a többi magyar deface archívum beperelését, illetve szeretett volna többet megtudni az uszító honlapok felkutatása terén elért eredményeikkel kapcsolatban - az NBH főigazgatója azonban nem kívánt semmit hozzátenni a honlapjukon elhelyezett közleményhez.