Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Mobilszámmisztika

2001.01.24. 12:57
Kapcsolódó cikkek (1)
Kínában a mobiltelefonokat árusító boltokban a kereskedők nem a legújabb és legtöbbet tudó Nokiákat és Ericssonokat rakják ki a kirakatba, hanem a legszerencsésebb telefonszámaikat. A legjobb számokért ugyanis akár több ezer dolláros összeget sem sajnálnak a számmisztika hívői, akik szerint egy jó telefonszám szerencsét és jólétet hozhat tulajdonosának.
A Távol-Keleten a számmisztikának komoly hagyományai vannak, egyes számokhoz vagy számjegyekhez a szerencse, jólét kapcsolódik, míg másokhoz a betegség és a halál. Annak idején már a jó számokat felvonultató rendszámtáblákért is komoly harc folyt, egy valamirevaló kínai szerződés iktatószáma ma sem tartalmazhat balszerencsét hozó számokat, de a mobilszámok körüli legújabb felhajtás minden korábbi őrületet felülmúl.

Több tízezer dolláros árat is megadnak

A mobilszámok körüli felhajtás minden korábbi őrületet felülmúl
A hisztéria tüzét persze leginkább a józan üzleti számítás táplálja. Kínában a telefonszámok a kártyákhoz vannak kötve, amiket nem a telefonokkal együtt, hanem rendszerint különállóan árusítanak. A mobiltelefon-szolgáltatók nagy tételben eladják a telefonszámokat tartalmazó kártyákat a kereskedőknek, akik azután a boltjaikban kiválogatják, és egyenként továbbadják őket a felhasználóknak. Egy kártya alapára 30 dollár körül mozog, de ha szerencsés számok vagy kombinációk vannak benne, akkor ennél jóval többért is el lehet adni. A nagyvárosokban a kereskedők árveréseken értékesítik a legjobb telefonszámaikat, ahol nem ritka, hogy több tízezer dolláros árat is megadnak a vevők a legszerencsésebbnek tartott kombinációkért, ezzel busás haszonhoz juttatva az eladót.

A szerencsésnek tartott számjegyek a 6, 8 és a 9. A 8 a mandarin nyelvjárásban "ba", ami hasonlít a bőséget jelentő "fa" szóra. Hasonló megfontolásból lett a 9 a tartósság jele, nem is véletlen, hogy 1999. szeptember 9-én különösen sokan kötöttek házasságot Kínában. A 6 nyelvjárástól függően hallható "hosszan tartónak" vagy "örömtelinek".

Szerencsés számból is legalább kettő kell

A legnagyobb presztízsnek a 8-as számjegy örvendhet, de persze egy magányos 8-as nem elég, még a szerencsés számból is legalább kettő kell egymás mellett lehetőleg a szám végén a kívánt hatás eléréséhez. Minél több 8-as van egymás mellett, annál értékesebb a szám, de jó pénzt érnek a másik két legkeresettebb számjegy, a 6 és a 9 sorozatai is.

Egyes számkombinációk a kínai nyelv valamelyik dialektusában értelmes kifejezésekre emlékeztetnek, és így szintén népszerűek, telefonszámként pedig értékesek. Például a 168 a mandarin nyelvjárásban az "út a bőséghez" kiejtésére hasonlít, az 518 pedig a "bőségben akarok élni" hangzására. A 289 viszont a kantoni nyelvjárásban emlékeztet a "könnyű, hosszú bőség" kifejezésre.

Azóta Li úr fontos ember lett

Egy igazán szerencsés telefonszám akár meg is változtathatja a tulajdonosának az életét. Li Songwei ajándékba kapta a 88899888-as telefonszámot apjától, aki 2500 dollárt adott érte egy árverésen. Azóta Li úr fontos ember lett, sokan ajánlottak neki különböző összegeket a számért cserébe, de meghívták sok egyesületbe tagnak, kap számos baráti üdvözletet, és interjút is kértek már tőle.

A telefonszámok feketelistája

Persze ha vannak szerencsés számok, akkor kell lenniük szerencsétleneknek is. A legrosszabb számjegy a 4-es, a 4-re végződő telefonszámokat rendszerint ár alatt kénytelenek eladni a kereskedők is. Ilyet csak azok vesznek, akik egyáltalán nem hisznek a számmisztikában, vagy csak úgymond "nem akarják, hogy a nagyi elkallódjon a nagyvárosi forgatagban". A telefonszámok feketelistáján is vannak különösen kerülendő kombinációk, így például a 14 vagy a 1414 a kantoni nyelvjárásban az "azonnali halál", az 53 vagy az 5353 pedig a "rossz egészség"-re rímel.

A szerencsés számokat elsősorban az üzletemberek és vállalkozók keresik. Szerintük egy jó szerencsét sugárzó számnak már önmagában is presztízse van, ami átsugárzik a telefon tulajdonosára is. Ha egy üzleti partner látja ezt a számot, rögtön tudhatja, hogy egy sikeres emberrel áll szemben, aki megengedhette magának, hogy ilyen jó telefonszáma legyen.

Persze ahhoz, hogy ezt megengedhesse magának valaki, előbb nem árt egy kis szerencse.

  • Eladó házat keresel? Az Otthontérképen több ezer hirdetésből válogathatsz.
  • Az agglomeráció ingatlan árai tovább csökkentek, ha befektetnél vegyél lakást Budapesten!
  • Olcsóbban juthatunk ingatlanhoz az agglomerációban, érdemes megnézni az eladó házakat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.