Moshi-moshi: halló-halló!

2000.04.13. 17:24
Japánban minden második embernek van mobiltelefonja, minden tizedik mobilelőfizető pedig telefonjáról internetezik. Eddig a magas vezetékes tarifák hátráltatták az internet terjedését, a havi 300 jenes mobil internetszolgáltatás bevezetésével azonban rohamosan nő az internetezők száma. Az iskoláslányok színes képernyős mobiltelefonjaikról küldözgetik egymásnak kedvenc énekesük fényképeit, és más országok diákjaihoz hasonlóan a pad alatt SMS-eznek.

Japán valószínűleg az első ország, ahol a mobiltelefon-előfizetők száma meghaladja a vezetékes telefonvonalak számát. A Távközlési Minisztérium adatai szerint március végére a mobil-előfizetők száma a tavalyi 47,3 millióról 56,9 millióra emelkedett, ezzel szemben a vezetékes telefonok száma jelenleg 55,5 millió. A 126 millió lakosú szigetországban így az állampolgárok 45 százalékának van mobiltelefonja.

A mobilhasználat előretörésének oka, hogy Japánban viszonylag olcsók a mobil percdíjak, az egyszeri előfizetési díjat rég megszüntették, az új előfizetők pedig jelképes 1 jenért megkapják a legmodernebb készüléket. A a vezető mobilszolgáltató, a DoCoMo előre fizetett, 3000 jenes Pre-Call kártyájával például csúcsidőben percenként 16 jenért beszélhetnek az előfizetők.

Mobilrendszerek

Japánban két mobilszabvány van, a másodpercenként 28,8 kilobites átviteli sebességű PDC és a másodpercenként 64 kilobites átviteli sebességű PHS. A PHS (Personal Handyphone System) rendszerben három cég: a DDI Pocket, az NTT Personal és az Astel szolgáltat.

A digitális PDC (Personal Data Communications system) rendszer az Európában használatos GSM és az amerikai TDMA mellett a harmadik nagy digitális drótnélküli szabvány. Japánban számos cég szolgáltat PDC rendszerben 800 illetve 1500 megahertzen, legnagyobb közülük az NTT DoCoMo.

A 126 millió lakosú országban több mint 21 millió internetfelhasználó van, ami azonban még mindig messze elmarad a 273 millió lakosú Egyesült Államok 125 millió internetezője mögött. A japán felhasználók szeretnek az online áruházakban vásárolni: az InfoCom Research tavaly novemberi felmérésében megkérdezettek 56 százaléka vett valamit az interneten 1999 során. Az online vásárlók 30 százaléka 50 ezer jennél is többet költött a hálózaton.

Az internet terjedését a magas telefontarifák hátráltatják: a helyi hívások költsége nappal 3 percenként 10 jen, este 11 és reggel 8 között 4 percenként 10 jen. Maga az előfizetés nem kerül sokba: a 3000 jenes GOL Power Plan csomaggal havi 150 órát lehet lógni a hálózaton, a 150 órányi internetezés telefonköltsége azonban még éjszakai tarifával számolva is 22500 jenbe kerül. Léteznek azonban olcsóbb alternatívák: az NTT DoCoMo havi 300 jenes mobil internetszolgáltatására, az i-mode-ra tavaly február óta 5,8 millióan fizettek elő.

Az i-mode mobiltelefonok a csomagkapcsolt hálózaton keresztül folyamatosan az internetre vannak kapcsolódva. A szolgáltatás előfizetői 20-30 jenért kérhetnek le telefonjukra menetrendeket, híreket, bankszámlájuk egyenlegét, e-mailezhetnek, koncertjegyeket vásárolhatnak. A mindössze 90 gramm súlyú i-mode mobiltelefonok 256 színű LCD-kijelzőjükön a megfelelő formátumú weboldalakat is képesek megjeleníteni, már tavaly augusztusban 1300 i-mode weboldalat érhettek el a mobil internetezők.

Gazdagok és sokan vannak

1 jen = 2,5 forint
Japán lakossága: 126 millió
(1999 júliusi adat)
1998-as GDP/fő: 23100 dollár
(magyar GDP/fő: 7400 dollár)

A jelenlegi mobilhálózatok sávszélessége korlátozza az elérhető információk mennyiségét, néhány éven belül azonban világszerte megjelennek a harmadik generációs mobilhálózatok, melyeken óriási mennyiségű adat továbbítható néhány másodperc alatt. A DoCoMo április elején kérvényezte következős generációs mobilszolgáltatása, a jelenleg tesztelés alatt álló IMT-2000 engedélyezését. A cég a világon elsőként kezd 2001-ben a 2 gigahertzes tartományban sugárzó W-CDMA technológiával szolgáltatni. A jelenlegi hálózatok 9,6 kilobites átviteli sebességével szemben a W-CDMA 2 megabitje lehetővé teszi majd a valódi mobil multimédiás szolgáltatások bevezetését: a mobil videokonferenciát, a videotelefonálást és tévénézést.


  • Tippek
  • Lakáshitel