Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moshi-moshi: halló-halló!

2000.04.13. 17:24
Japánban minden második embernek van mobiltelefonja, minden tizedik mobilelőfizető pedig telefonjáról internetezik. Eddig a magas vezetékes tarifák hátráltatták az internet terjedését, a havi 300 jenes mobil internetszolgáltatás bevezetésével azonban rohamosan nő az internetezők száma. Az iskoláslányok színes képernyős mobiltelefonjaikról küldözgetik egymásnak kedvenc énekesük fényképeit, és más országok diákjaihoz hasonlóan a pad alatt SMS-eznek.

Japán valószínűleg az első ország, ahol a mobiltelefon-előfizetők száma meghaladja a vezetékes telefonvonalak számát. A Távközlési Minisztérium adatai szerint március végére a mobil-előfizetők száma a tavalyi 47,3 millióról 56,9 millióra emelkedett, ezzel szemben a vezetékes telefonok száma jelenleg 55,5 millió. A 126 millió lakosú szigetországban így az állampolgárok 45 százalékának van mobiltelefonja.

A mobilhasználat előretörésének oka, hogy Japánban viszonylag olcsók a mobil percdíjak, az egyszeri előfizetési díjat rég megszüntették, az új előfizetők pedig jelképes 1 jenért megkapják a legmodernebb készüléket. A a vezető mobilszolgáltató, a DoCoMo előre fizetett, 3000 jenes Pre-Call kártyájával például csúcsidőben percenként 16 jenért beszélhetnek az előfizetők.

Mobilrendszerek

Japánban két mobilszabvány van, a másodpercenként 28,8 kilobites átviteli sebességű PDC és a másodpercenként 64 kilobites átviteli sebességű PHS. A PHS (Personal Handyphone System) rendszerben három cég: a DDI Pocket, az NTT Personal és az Astel szolgáltat.

A digitális PDC (Personal Data Communications system) rendszer az Európában használatos GSM és az amerikai TDMA mellett a harmadik nagy digitális drótnélküli szabvány. Japánban számos cég szolgáltat PDC rendszerben 800 illetve 1500 megahertzen, legnagyobb közülük az NTT DoCoMo.

A 126 millió lakosú országban több mint 21 millió internetfelhasználó van, ami azonban még mindig messze elmarad a 273 millió lakosú Egyesült Államok 125 millió internetezője mögött. A japán felhasználók szeretnek az online áruházakban vásárolni: az InfoCom Research tavaly novemberi felmérésében megkérdezettek 56 százaléka vett valamit az interneten 1999 során. Az online vásárlók 30 százaléka 50 ezer jennél is többet költött a hálózaton.

Az internet terjedését a magas telefontarifák hátráltatják: a helyi hívások költsége nappal 3 percenként 10 jen, este 11 és reggel 8 között 4 percenként 10 jen. Maga az előfizetés nem kerül sokba: a 3000 jenes GOL Power Plan csomaggal havi 150 órát lehet lógni a hálózaton, a 150 órányi internetezés telefonköltsége azonban még éjszakai tarifával számolva is 22500 jenbe kerül. Léteznek azonban olcsóbb alternatívák: az NTT DoCoMo havi 300 jenes mobil internetszolgáltatására, az i-mode-ra tavaly február óta 5,8 millióan fizettek elő.

Az i-mode mobiltelefonok a csomagkapcsolt hálózaton keresztül folyamatosan az internetre vannak kapcsolódva. A szolgáltatás előfizetői 20-30 jenért kérhetnek le telefonjukra menetrendeket, híreket, bankszámlájuk egyenlegét, e-mailezhetnek, koncertjegyeket vásárolhatnak. A mindössze 90 gramm súlyú i-mode mobiltelefonok 256 színű LCD-kijelzőjükön a megfelelő formátumú weboldalakat is képesek megjeleníteni, már tavaly augusztusban 1300 i-mode weboldalat érhettek el a mobil internetezők.

Gazdagok és sokan vannak

1 jen = 2,5 forint
Japán lakossága: 126 millió
(1999 júliusi adat)
1998-as GDP/fő: 23100 dollár
(magyar GDP/fő: 7400 dollár)

A jelenlegi mobilhálózatok sávszélessége korlátozza az elérhető információk mennyiségét, néhány éven belül azonban világszerte megjelennek a harmadik generációs mobilhálózatok, melyeken óriási mennyiségű adat továbbítható néhány másodperc alatt. A DoCoMo április elején kérvényezte következős generációs mobilszolgáltatása, a jelenleg tesztelés alatt álló IMT-2000 engedélyezését. A cég a világon elsőként kezd 2001-ben a 2 gigahertzes tartományban sugárzó W-CDMA technológiával szolgáltatni. A jelenlegi hálózatok 9,6 kilobites átviteli sebességével szemben a W-CDMA 2 megabitje lehetővé teszi majd a valódi mobil multimédiás szolgáltatások bevezetését: a mobil videokonferenciát, a videotelefonálást és tévénézést.