Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Kétkezes mp3-lejátszó Nokia-telefonra

2001.12.14. 09:54
A Nokia apróbb fennakadásokkal az utolsó pillanatban dobta piacra Magyarországon titkos karácsonyi favoritját, a fiatal, pénzes szociohekkereknek szánt 5510-est. A fiataloknak szánt, mp3-lejátszót, rádiót és kétkezes billentyűzetet kínáló telefonnal a finn mobilmágusok újabb formabontó találmánya akadhat fenn a fogyasztók gigáján.
Pont fordítva
A Nokia első erőtlen próbálkozása a digitális zene világában csendben debütált, az újabb Nokia-telefonokhoz csatlakoztatható HDR-1 Nokia Music Player 32 megabájtos mp3-lejátszóként és FM rádióként igyekezett piacot nyerni. Fél évvel később a finn mobilpiacvezetők elkészítették 5510-es telefonjukat, hogy a korábban felfedezett invenciózus megoldásokat immáron a műanyagburkolat alá asszimilálva kínáljanak digitális zenét. A készülék 64MB memóriája jobbára egy lemeznyi zenére elég, míg QWERTY-billentyűzete melegséggel töltheti el az aprókezű titkárnőket SMS-gépelésnél.

Mobiltelefon from outer space

A kétsávos Nokia 5510-es kicsomagolás után a 9210-es Kommunikátor és a 3330-as mikrohullámú összeolvasztásának tűnik. A hardkór gémerekben a Western Bár kvarcjátékot idéző eszköz 45 gombot hordoz előlapján gépeléshez, középen négyet navigációra és még kettőt oldalt a zenék irányításához. Kilencven fokkal elfordított ötsoros kijelzője a low-end kategóriára hajaz, 4 és fél órás beszéd- 260 órás készenléti ideje átlagos.

Speckók
Tömeg: 155 g
Méretek: 134 x 58 x 28 mm
Beszédidő: 2 óra 30 perc - 4 óra 30 perc
Készenléti idő: 55 - 260 h
Hálózat: EGSM 900/1800
Vízszintre fektetve a hangszóró a jobb alsó sarokban feketéllik, a mikrofon a gép bal alsó felén pihen. A környéken található a hálózati csatlakozó és a fejhallgató csatlakozója, míg az USB-csatoló és az audiokimenet a készülék oldalán kapott helyet. A 155 grammos 5510-es arcpirító elnevezésű, de szerethető Groove Red és Melody Blue színekben kapható, az összes létező csatlakozójába dugható kábelekkel és egy 3,5 mm-es jack-átalakítóval együtt.

Fiatalság, bolondság

Pötyögésre készült
Bár a fenti struktúrában a telefon követi az angol billenytűzetek QWERTY-kiosztását, használata nem igényel középfokú, tízujjas képesítést. A kvarjcátékokhoz hasonlóan két kézbe fogva a hüvelykujjak mozgatásával vihető be az értékes információ: éppen mit csinál, hol van, miért késik a telefon tulajdonosa. A hagyományos egykezes gépelésnél nagyságrendekkel gyorsabban kitölthető az akár 459 karakteres SMS, igaz, közben nem lehet vakarózni, vagy elrepül a telefon.

Az 5510-es 100 nevet és 10 jegyzetet képes tárolni memóriájában, ami jobb, mintha egy rotorral simogatnák a vásárló arcát, de nem lép tovább a 3330-nál megismert képességeknél.

Zene, zene, zene

A zenehallgatás szintén az 5510-es erősségei közé tartozik: nem elég, hogy SMS-írás vagy játék (Snake II, Pairs II, Space Impact, Bumper és Bantumi) közben lehet hedbengelni a Suprahitsre vagy élő Jáksóra, és rögzíteni is képes rádióműsorokat vagy külső zeneforrások jeleit (CD, rádió, walkman).

Az mp3-lejátszás ennél egy fokkal bonyolultabb, ugyanis az 5510-es kizárólag a jogtisztaságot garantáló (?) LME-formátumot hajlandó lejátszani. Az internet kedvenc zenetömörítési formátuma ezért csak a Nokia Audio Manager szoftverével átalakítva tölthető fel a telefonra.

A telefon rádióként 10 csarornát tárol memóriájában, újak hozzáadásában automata kereső segít.

Másrészről

A telefon hangminősége fülhallgató nélküli telefonálásnál és rádiózásnál is gyengébb, mint a hasonló műveletekre használható 8310-esnél, viszont cserébe olcsóbb hajszálnyival is. A Nokia-mintaboltokban kapható kártyafüggetlen készülék bruttó 130 ezer forintos ára erősen üti az alsó kategóriába szánt telefonos képességeket.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.