Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Apró örömök

2001.05.08. 11:54
A Nokia 3330 nem vállal többet, minthogy bepótolja a tavalyi konzumer-szériából kifelejtett WAP-funkciót, ezenfelül apró újításaival igyekszik mihamarabb kikoptatni elődjét a piacról.
Kemény dolog lehet ugyanazt a telefont kétszer eladni, külsőre legalábbis szinte semmi nem változott a 3310 óta. A Nokia 3330 enteriőrje mégis nyújthat annyit a márkahű vásárlóknak, hogy továbblépjenek a fejlődés rájuk mért szakaszán.

Nokia 3310-est 3330-esre cserélni főként az utóbbi WAP-funkciója miatt érdemes, akinek ez nem hiányzik, az a kozmetikai beavatkozásoktól nem fog nyugodtabban aludni. Korábbi konzumer-kategóriájú Nokia telefonokkal bátran lehet nevezni a "ki tudja messzebre hajítani" versenyre, hiszen a Nokia 3330 alapjában véve egy teljesen korrekt kis telefon.

Saját telefonkönyv

Speckók
Tömeg: 133 g (akkuval)
Méretek: 113 x 48 x 22 mm
Beszédidő: 2 óra 30 perc - 4 óra 30 perc
Készenléti idő: 55 - 260 h
Hálózat: EGSM 900/1800
Ebben a Nokia-kategóriában a 3330-as elsőként kapott saját telefonkönyvet a készülék memóriájában, SIM-kártyával együtt így összesen 300 telefonszámot képes tárolni.

Mivel a SIM-kártyába és a telefon memóriájába egyaránt maximum 16 karakteres nevek férnek bele, nem volt nehéz a két egységet összemosni, azaz mind a 300 számhoz egyszerre hozzáférhet a t. vásárló. A memóriaválasztás funkció csak azt határozza meg, hogy hová kerülnek az újonnan beütött számok.

Végre WAP!

A Nokia olyannyira biztos piacvezető szerepében, hogy képes volt utolsóként megjelenni olcsó WAP-os telefonnal. A Nokia 3310-es tavaly ősszel még nem igazán, idén tavasszal már annál inkább kínos mulasztását igyekezett most pótolni a finn üzem.

A telefon WAP-böngészője gyakorlatilag megegyezik a 6210-esben megismert darabbal, leszámítva, hogy kevesebb oldalt képes tárolni cache-ében. Adott tehát minden, ami kellhet, a 15 bookmark például tobábbküldhető SMS-ben, az adott szolgáltató WAP-os beállításai lekérhetők SMS-ben.

Egyetlen zavaró tényező sötétíti el a felhőtlen böngészés windows-kék egét, mégpedig az, hogy minden linkre kattintáskor kétszer kell lenyomni a navigombot. Míg a 6210-esnél ez a hívásgombbal áthidalható volt, a 3330-asban az egyetlen központi navigációs gombra hárult ez a feladat, ami alapból egy almenüt hoz fel, csak utána kattint.

Integrált Nokia-klub

A játékok között feltűnt a Snake II, a Pairs II, a Bantumi és Space Impact horizontális űrlövöldözés mellett egy flipper Bumper álnéven. Na most egy scrollozós, azaz a képernyőt a golyó mozgásával fel-le görgető játékot elég merész húzás volt egy minimális grafikai képességekkel rendelkező telefonba plántálni, a lehetőségekhez mérten ez mégis tökéletesen sikerült.

Az igazi újítást azonban a WAP-os kapcsolat jelenti a Club Nokiával. Amennyiben a vásárló visszaküldte a Nokiának a telefon dobozában talált cédulát, vagy weben regisztrálta magát, WAP-on keresztül tölthet magának új pályákat a Snake II-höz, Space Impacthez vagy a flipperhez. Emellett szerezhet és tárolhat online profiljában csengőhangokat, animált képernyővédőket, képüzeneteket.

Haszontalan butaságok

Szerencsére az értelmetlen újításokból van kevesebb. A 3310-esben megjelent "képernyővédő" funkció mostantól vidám animációval fogyasztja az akkut. Akinek ez korábban bejött, most visítozni fog örömében, gyakorlati haszna vagy bármilyen élvezeti értéke valójában erőteljesen konvergál a nullához.

Láttunk mi már hasist telefonban csempészni! - gondolhatták a Nokia kutatói, amikor azt vizsgálták, mire lehetne még használni egy mobilt. Speciális Xpress-on előlapjaikban a finnek kialakítottak egy kis ablakot, ha nem is épp ilyen anyagok, hanem a vásárló szívéhez közel álló személy, tárgy, fogalom, áruházlánc fotójának tárolására.