Piroska
-12 °C
-2 °C

Négyszáz betű egy sms-ben

2005.12.21. 10:00
Azoknak sem kell lemondaniuk a helyesírásról, akiknek a hüvelykujja teljesen rágyógyult a mobiltelefon gombjaira. Egy új szoftverrel ugyanis egyetlen sms áráért 300-400 betűs üzeneteket küldhetnek anélkül, hogy bizarr rövidítésekkel jelentéstartalmat sűrítenének.

Két informatikus egyetemi hallgató, Jonas Reinsch és Vinh Phuc Dinh kifejlesztett egy szövegtömörítő eljárást, amellyel a mobilok a szokványos százhatvan betű helyett négyszázat tudnak elküldeni. A Java programnyelven megírt ZipSMS szoftver húsz különféle készüléken működik, többek között a Nokia, Sony Ericsson és Motorola újabb modelljein. A támogatott mobilok listája folyamatosan bővül.

Kódolt üzenet

Reinsch és Dinh a barátaik által elküldött több száz sms elemzésével fejlesztették ki a szoftvert, amely a telefonok beépített prediktív szövegbeviteli moduljára, az úgynevezett T9 szótárra épül, ez alapján ugyanis könnyen megjósolható, hogy milyen betűk követik egymást. A ZipSMS felismeri a szavak ismétlődését is.

Mivel a szolgáltatók nem panaszkodhatnak, ha a felhasználók az "ötlet" szó kiírása helyett az "5let" rövidítést használják, azt sem kifogásolhatják, hogy a ZipSMS csupán egy értelmezhetetlen kódhalmazt továbbít. Az sms egyébként csak akkor lesz tömörített, ha nem a mobiltelefon saját üzenetküldő menüpontjában, hanem a szoftverben pötyögik be, és természetesen a címzettnek is telepítenie kell a programot, ha értelmezni akarja a kódokat.

Nyelvi akadály

A ZipSMS egy felhasználós licence négy euróba kerül, a két felhasználós csomag azonban csupán öt euró. Magyar felhasználóknak sajnos nem ajánljuk a szoftver letöltését, ugyanis a fejlesztők azt írják a webszájtjukon, hogy a tömörítési eljárásuk nyelvfüggő, és ők a gyakori német szavakra és kifejezésekre optimalizálták. Két lehetőségünk van. Vagy megtanulunk németül, vagy ráveszünk valakit, hogy fejlessze ki a magyar változatot.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!