Natália
-3 °C
7 °C

Visszavonják a másolhatatlan lemezeket

2001.11.21. 13:25
Lázadnak a britek. Egy népszerű előadóművész BMG gondozásában megjelentetett lemeze az új típusú másolásvédelem miatt igen rossz minőségben szól a számítógép CD-lejátszójában, ha egyáltalán megszólal. A vásárlókat azonban elfelejtették erről idejében értesíteni.
A lemezkiadók teljes erőbedobással fűrészelik maguk alatt a fát. Az a zene, amit nem másolnak, a közönség számára halott és feledésre ítélt dolog, nem hiányzik. Ebből a szempontból kiváló döntés, hogy a szerencsétlen Natalie Imbruglia új albumát választották a nagyszabású átverési akció eszközéül: a produkciójáért biztosan nem kár, őt magát pedig nem fogják meglincselni, hiszen olyan aranyos kis motyogós alkesz.

Védelem

Az ominózus album
A White Lilies Island című albumon feltüntetett információk között csak egyetlen apróbetűs kredit jelzi a másolásvédelmet: "Cactus Data Shield 200". A tel-avivi székhelyű Midbar Tech által kifejlesztett eljárás lényege, hogy a CD két kupac adatot tartalmaz.

Az egyik kupac adat maga az album, tizenkét dal hagyományos 16 bites trackek formájában. A másik kupac ugyanez az albumot tartalmazza igen erős digitális tömörítésben (30MB a teljes album), és emiatt igen rossz 80kbs-os minőségben.

Az asztali számítógép CD-meghajtója a lemez lejátszásakor automatikusan bezár minden másolásra alkalmas programot, és a rossz minőségű felvételt játssza le. A tapasztalatok szerint a másolásvédett lemezt a Macintosh-ok nem játsszák le, vagy igen, de akkor az első dalt semmiképp sem. A Sony PlayStation 2 ugyancsak lejátssza az albumot az első dal kivételével. A Philips CD-rekordere viszont egyáltalán nem játssza le a CD-t.

Szabványtalanság

"A CD a lemezkiadók nagy sikersztorija. Mindannyian elfogadták a Red Book szabványt, amely a kompatibilitás garanciája. Ebben rejlett a CD ereje. Ha most megbolygatják a szabványt, az a vesztüket jelentheti" - fogalmazott Martin Colloms hi-fi szakértő a New Scientistnek.

A CD-szabványok a Philips fennhatósága alatt állnak. "Bármilyen változtatás, amely a lemezt a CD-szabványtól eltérővé teszi, egy olyan tárgyat eredményez, amely nem jogosult a CD elnevezésre, sem arra, hogy CD néven kerüljön piaci forgalomba" - közölte a cég szóvivője.

Alázzuk meg vásárlóinkat!

A BMG a múlt pénteki állás szerint nem értesült arról, hogy bármilyen probléma lenne az új Natalie Imbruglia albummal. Ugyanakkor nem tagadták, hogy pár ezren panaszkodtak valamire telefonos ügyfélszolgálatuknál. A feslett erkölcsű vásárlók a kiadó döntése szerint ingyenesen másolhatóra cserélhetik az általuk vásárolt CD-t.

Imbruglia kisasszony lemeze november 27-én jelenik meg az Egyesült Államokban. Nem lesz másolásvédett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.