Deákul is tud a Facebook

2009.10.07. 12:00 Módosítva: 2009.10.07. 12:01
Latinul is elérhető a Facebook közösségi portál, a szolgáltatás ezzel együtt több mint hetven nyelvet támogat.

A Facebook bejegyzései szerint elsősorban a latinul tanuló diákok örülnek az oldal új kezelői felületének, amellyel közelebb érezhetik magukat ehhez az ősi nyelvhez. A latin nyelvet többek között a jog-, bölcsész- és orvostanhallgatóknak még ma is kötelezően oktatják, de rajtuk kívül is sokan vannak azok, akik nemcsak a híres közmondások és múzeumi feliratok olvasásakor, hanem a mindennapi életben is többet foglalkoznának a román, olasz, francia, spanyol és portugál nyelvek ősével.

A Facebook beállításainál csak ki kell választani, hogy „lingua latina”, és az egyszerű netező máris egy középkori kódexben érezheti magát. A menüfeliratokon a levelezéstől (Epistulae) kezdve a Segítség (Auxilium) gombig minden latinul van, de az aktuális hibaüzenetek és a Facebook felhasználóira leselkedő adathalászokról szóló figyelmeztetés egyelőre még angolul jelenik meg.

Nem a latin az első ritkán beszélt nyelv, amely a közösségi portálon elérhető. A fanatikus Facebook-felhasználók többek között eszperantó, baszk, vagy akár kelta nyelven is bejelentkezhetnek.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM