Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Nyártól megszűnnek az átalánydíjas kedvezmények

2001.04.23. 12:38
A Matáv júliusban eltörli a Mindenkinek csomagot és a 150 forintos kedvezményt, a speciális tarifájú 51-es körzetszámot használó szolgáltatókat pedig a telefondíjak kiszámlázására próbálja rábírni, értesült az Index. Ez a lépés kilátástalan helyzetbe hozná a kisebb forgalmú szolgáltatókat, mivel a számlázási és behajtási rendszer átalakítása és üzemeltetése felemésztené esetleges nyereségüket. Az internetezők pedig percdíjas internetre számíthatnak, melynek árában a telefonköltség is benne lesz, a kérdés csak az: mennyiért?
A 150 forintos kedvezmény és a 4000 forintos kvázi-átalánydíj eltörlésével egyetlen internetes telefonkedvezmény marad, az "internet-tarifával" (jelenleg csúcsidőben bruttó 7,50 Ft/perc, csúcsidőn kívül 3,75 Ft/perc, kapcsolási díj nélkül) hívható 51-es internetes behívószám. Jelenleg valamennyi nagyobb internetszolgáltató rendelkezik 51-es körzetszámmal, a Matáv azonban olyan előnytelen feltételeket kíván partnereire erőltetni, melyet azok várhatóan nem fogadnak el. Így aztán lehetséges, hogy egyedül a MatávNet lesz az 51-es körzetszámon elérhető, mivel a legnagyobb internetszolgáltató forgalma van akkora, hogy fedezze a járulékos költségeket.

Mégis eltörlik a kedvezményeket

A karácsonyig monopolhelyzetben lévő telefontársaság már januárban beijesztett a 4000 forintos Mindenkinek eltörlésével, a közfelháborodás azonban akkora volt, hogy visszakozott a cég. Miután ugyanis kiderült, hogy a cég nem vesz fel több megrendelést a Mindenkinek csomagra, az internetezők tüntetést szerveztek, Stumpf István pedig meghívta a Matáv illetékeseit az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságának alakuló ülésére. Ott Gecser Ottó, a Matáv vezérigazgató-helyettese még úgy nyilatkozott, hogy elhibázott lépés volt cége részéről a Mindenkinek csomag szüneteltetése. Mint mondta, terveik szerint a kedvezményes csomag továbbra is érvényben marad, a jövőben pedig más, előnyösebb konstrukciókat kínálnak az internetezőknek.

Percalapú számlázás lesz

Az Index megtudta, hogy milyen "más, előnyösebb konstrukciókat" tervez bevezetni a Matáv. A cég ugyanis ragaszkodik a percalapú számlázás bevezetéséhez, ezért meg kívánja szüntetni az átalánydíj-jellegű kedvezményeket, és jelentősen átstrukurálja az internetes tarifákat. Teszi ezt akkor, amikor a készülő hírközlési törvény hatósági árassá tenné a telefonos internetezés telefonköltségét, vagyis várhatóan maximálná az internetkapcsolat telefondíját.

A Matáv áthárítaná a behajtást

A Matáv azt javasolta a többi internetszolgáltatónak, hogy fordított elszámolást alkalmazzanak az 51-es körzetszámok forgalmáról. Így a Matáv eladná a szolgáltatóknak a telefonkapcsolatot, percenként nettó 3 forintért. A forgalmi díjból a szolgáltatók sávos kedvezményt kapnának, nyolcmillió forintig semmit, 8 és 100 millió között 10 százalékot, 100 és 500 millió között 18 százalékot, a felett pedig 25 százalékot.

Ebből a jutalékból a szolgáltatónak finanszíroznia kéne nyilvántartási és számlázási rendszerének átalakítását, továbbá a tartozások behajtását is. Eddig a szolgáltatók nem nagyon zaklatták a nem fizető ügyfeleket, hiszen a pár ezres vagy pár tízezres tartozás behajtásának költsége meghaladta volna a tartozást, inkább csendben lekapcsolták őket. A telefontarifával súlyosbított internetköltség azonban már egyetlen hónap alatt is komoly összegre rúghat, amelyet a szolgáltató kénytelen behajtani.

Mindezeken felül a Matáv a várható forgalmi díj 75 százalékának előrefizetését követeli, vagy olyan bankgaranciát, amely meghaladja a kisebb szolgáltatók lehetőségeit. Az 51-es számok havidíja továbbra is 5000 forint, egyszeri bekapcsolási díja pedig közel 30 ezer forint a szolgáltatók számára.

Mennyibe kerülne az internetezés?

Egy 8 és 100 millió forint közötti forgalmú szolgáltató percenként nettó 2,70-ért kapja a Matávtól a telefonköltséget. Az már a szolgáltatón múlik, hogy ezt a költséget hogyan építi áraiba: számlázhat percenként 2,70-et a telefonért és havi pár ezer forintot az internetért, vagy számlázhat egységes X forintos percdíjat, melyben az internet és a telefon költsége is benne foglaltatik. A szolgáltatók szerint azonban a Matáv által felajánlott jutalék nem fedezné megnövekedett költségeiket. Ezen még a Matáv jelenleg csúcsidőben számlázott nettó 7,20 forintos percdíja és a nagykereskedelmi 2,70 közötti különbség csábítása sem változtat, mivel várhatóan nem növelné jelentős mértékben a napközben otthonról internetezők számát. Ezenfelül a karácsonyi liberalizáció várhatóan amúgy is erre a szintre nyomja az árakat, mindenféle költségáthárítás nélkül.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy a készülő hírközlési törvény hatósági árassá tenné a telefonos internetezés telefonköltségét. Amennyiben a hatósági árat túl alacsonyan (3 forint közelében) állapítják meg, a Matáv javasolt konstrukciója értelmét vesztené, hiszen egyértelműen veszteséges lenne a szolgáltatás. Amennyiben elég magasan állapítják meg a hatósági árat, életképes maradhat a Matáv által javasolt fordított elszámolás, ám továbbra is kérdéses, hogy megéri-e a szolgáltatóknak.

Mit javasolnak a szolgáltatók?

Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója

A szolgáltatók azt szeretnék elérni, ha ügyfeleiknek továbbra is a Matáv számlázná az internetelérés telefondíját, ebből pedig az internet-szolgáltató forgalmi jutalékot kapna, melyet kedvezményként adhatna ügyfeleinek. Az Index információi szerint a szolgáltatók a különböző napszakokra különböző jutalékokat javasolnak, annak érdekében, hogy a hálózatok kihasználtsága, és így a szolgáltatás minősége egyenletesebb legyen.

A GTS-Datanet működőképesnek találja a más országokban már működő fordított elszámolási rendszert, a Matáv által kínált feltételeket azonban elfogadhatatlannak tartja, mondta el kérdésünre Szép Tibor, a cég stratégiai és üzletpolitikai tanácsadója. A Datanetnek kereskedelmi és jogi kifogásai is vannak a javaslattal szemben, a legjelentősebbnek azonban a műszaki elvárások tarthatatlanságát érzik.

A Matáv ugyanis még a regionális szolgáltatóktól is elvárja, hogy berendezéseit telepítse valamennyi Matáv primer körzetben, továbbá Budapest 14 központjában. A Datanet jelenleg egyetlen helyről szolgálja ki budapesti előfizetőit, a többi rendszer telepítése komoly többletköltségeket róna a cégre, mondta el a tanácsadó.

Problémát jelent az is, hogy még egy olyan komoly országos szolgáltató, mint a Datanet is csak a 18 százalékos jutalékzónába esik forgalma alapján, amelyből nem finanszírozhatóak nyereségesen a rendszer szükséges átalakításai. Az új számlázási rendszer adatvédelmi szempontból is kérdéses: elméletileg valamennyi internet-előfizetővel új szerződést kell kötnie az internetszolgáltatónak, hiszen eddig csak az internetet, ezután pedig a telefont is a szolgáltató nyújtja az ügyfél részére.

Mi lesz most?

Az internetszolgáltatók jelenleg is tárgyalnak a Matávval az 51-es körzet használatának új feltételrendszeréről. Nem tudni, hogy mikorra készül el a mindkét fél által elfogadható változat, illetve mikor áll fel valamelyik fél a tárgyalóasztal mellől.

Az Index természetesen megkereste a Matáv illetékes osztályát, ahonnan nem érkezett válasz a cikkel kapcsolatos kérdéseinkre. Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója az Indexnek elmondta, hogy valóban dolgoznak új konstrukciókon, de konkrétumok híján egyelőre nem kíván nyilatkozni.

Matáv: "no comment"
A Matáv hétfő délután szerkesztőségünkhöz eljuttatott álláspontja a következő: "a Matáv valóban megkereste ajánlatával a koncessziós területén működő internetszolgáltatókat. A tárgyalásokról értelemszerűen nem közölhetünk információkat, ám az egyes internetszolgáltatókkal kötött esetleges megállapodásokról természetesen részletes tájékoztatást adunk majd".

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.