Gusztáv
-11 °C
-2 °C

A világ megismerhető, de előbb aktiválni kell

2004.06.23. 10:00
Az ingyenes internetelérést nyújtó eMagyarország pontok némelyike nem használható, mert a nagy sietségben rossz beállítással adták át a terminálokat. A beszállító jövő héten javítja ki a hibát.
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium számos közintézményben létesített ingyenes internetelérési pontokat, ami roppant dicséretes, de a fémdobozba rejtett számítógépek néhány helyen használhatatlanok, derítette ki az Index egy közösségi weboldal információi alapján. A terminálokon futó Windows XP operációs rendszer ugyanis azt követeli a gyanútlan felhasználóktól, hogy előbb legyenek oly szívesek, és aktiválják. Aztán nyugodtan megismerhetik a világot. Az aktiválás egyébként nem az eMagyarország pontok sajátossága, a Windows XP a bemutatása óta, azaz majdnem három éve így működik.

Tekintse meg képeinket!
A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem kertészettudományi karának főépületében például legalább egy hete nem használható a terminál, tudtuk meg az egyetem rendszergazdájától. Igaz, a szomszédos Neptun laborban egyszerre több gépen is lehet - szintén ingyen - internetezni, ráadásul asztalnál ülve.

Gyorsított internet

Az eMagyarország pontok telepítésével megbízott Euroone vezetője, Kőrösi Tamás lapunknak elmondta: nem tudtak arról, hogy ezúttal nem saját fix végződtetésre, hanem meglévő egyetemi hálózatra kell telepíteniük a terminálokat, és a gépekre CD-képmás segítségével vitték fel az előre beállított rendszert, ami ebben a speciális környezetben nem működik. Ráadásul sietniük is kellett, mivel az IHM kérésre a terminálokat még a vizsgaidőszak előtt át kellett adniuk, hogy még legyen az egyetemeken valaki, aki átveszi tőlük.

A jelenlegi rendszer tehát csak átmeneti, és az Euroone hétfőn elkezdi a végleges operációs rendszer telepítését, amellyel már működik a távoli adminisztráció, így az aktiválás is. Kőrösi Tamás szerint öt-hat munkanap alatt az összes géppel végeznek, és egyúttal strapabíróbb billentyűzetet is szerelnek a terminálokra. A javítás költségeit természetesen az Euroone vállalja, mondta el Kőrösi az Indexnek.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.