Pál
-9 °C
0 °C

Törjön titkos háborús üzenetet!

2006.03.02. 10:30
A második világháborús német haditengerészet eredeti titkos üzenetének feltörésébe bárki bekapcsolódhat a megfelelő kliensprogram telepítésével. Az Enigmával sifrírozott üzenetek közül az első mélyvízi bombákról tudósít, de a tengeralattjáró az ellenség sarkában marad.

A nyílt forráskódú M4 projekt több ezer számítógép egyesített erejével néhány hét alatt feltörte a második világháború három titkos történelmi rádióüzenetének egyikét. Az üzeneteket annak idején a német haditengerészet négytárcsás Enigma titkosító gépével sifrírozták.

Az első megfejtett üzenet az M4-projekt weboldalán olvasható:
Von Looks:
Funktelegramm 1132/19
Inhalt: Bei Angriff unter Wasser gedrueckt, Wasserbomben. Letzter Gegnerstandort 08:30 Uhr, Marqu AJ 9863, 220 Grad, 8 Seemeilen, stosse nach. 14 Millibar faellt, NNO 4, Sicht 10.

(Hartwig) Looks-tól:
Rádiótávirat 1132/19
Tartalom: Támadás során víz alá kényszerítve, vízibombák. Ellenség utolsó tartózkodási helye 8:30 órakor AJ 9863-as mező, 220 fok, (sebessége óránként) 8 tengeri mérföld, haladok a nyomában. (Légnyomás) 14 millibart esett, (szélirány) észak-északkelet 4-es fokozat, látótávolság 10-es.

Még kettő hátravan

A projekt résztvevőinek beszámolója szerint az első üzenet megfejtéséhez nyílt forráskódú szoftvert alkalmaztak. A brute-force támadás során a négytárcsás Enigma minden lehetséges pozícióját végigpróbálgatják, emlékeztet a ZDNet.

A kapcsolótáblát ugyanakkor nem vonták be a rejtvénybe, hanem speciális algoritmussal helyettesítették. Háromból két üzenet még titkosítva van, így a szervezők szerint még nem késő bekapcsolódni, vagyis telepíteni a kódtörő klienst.

Titkos titoktörő

Az elektromechanikus Enigma titkosító gép kódja, különösen a tengerészetnél alkalmazott négytárcsás verzió esetében, sokáig feltörhetetlennek számított. Végül Alan Turing matematikusnak sikerült az általa tervezett Colossus II számítógéppel a kódot megfejteni.

A Colossus műszaki részleteit a brit kormány csupán 55 évvel a háború vége után fedte fel. Bár azóta az Enigmából számos másolat és szimuláció készült, a titkosító gép eredeti példányaiért a gyűjtők vagyonokat fizetnek.

2000 áprilisában egy ismeretlen tettes elemelte a titokfejtők egykori székhelyén, a Bletchley Park múzeumban tárolt Enigmát, amellyel egykor a német Abwehr (elhárítás) dolgozott. A tolvaj azzal fenyegetőzött, hogy megsemmisíti a gépet, ha nem fizetnek neki 25 ezer font válságdíjat.

A zsaroló azonban nem jelentkezett az összegért. A hányattatott sorsú Enigma végül 2000 októberében a BBC Newsnight műsorának szerkesztőségében kötött ki, jelzés nélküli papírdobozba és pufis fóliába csomagolva.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!