Miklós
-7 °C
2 °C

Globalista wifisták mozgalma

2006.02.10. 15:00
Drótnélküli internetforradalom készülődik. Spanyolországból indul. A háttérben a Google, az eBay, és kockázati tőkebefektetők. Elhangzanak továbbá olyan megrendítő metaadatok, mint "illegális", vagy "Napster". Jönnek a fonerista Linusok.

Az internetkereső szupervállalat, a Google, az eBay tulajdonát képező internettelefon-szolgáltató, a Skype, illetve két kockázati tőkebefektető, a Sequoia Capital és az Index Ventures 22 millió dollárt dugtak egy három hónapos spanyol cégbe. A jelenleg háromezer előfizetővel rendelkező Fon terve, hogy szélessávú internettel rendelkezők közreműködésével világméretű wifihálózatot épít, civil mozgalmi szellemben.

Az internetszolgáltatók nem ujjonganak.

Fonerók egyesüljetek!

A Fon ötlete egy argentin vállalkozó, Martin Varsavsky fejéből pattant ki, aki a Jazztel és a Ya.com alapítójaként jelentős távközlési- és internetcégeket hozott létre Spanyolországban.

A Fon mozgalom tagjai, vagyis a fonerók háromlépcsős rendszerben oszthatják meg wifijüket.

Martin Varsavsky
Martin Varsavsky

A teljes jogú tagokat Linusnak nevezik. A Linusok korlátlan hozzáférést kapnak a globális wifi-hálózathoz, és cserébe megosztják otthoni internetkapcsolatukat.

Egy másik lépcsőben mozgolódhatnak a mozgalomban azok, akik pénzért osztják meg drótnélküli netjüket olyanokkal, akik nem rendelkeznek megosztható szélessávú internetkapcsolattal. A Fon blogja szerint ebben az esetben a kapcsolódás annyiba kerül, mint egy helyi buszjegy.

Egyelőre egyik megosztási szint sem működik.

"A Fon mozgalom, ahogy mi nevezzük, elérheti amit a 3G vagy az EVDO nem tudott: valódi drótnélküli internetet mindenütt." - írta honlapján Martin Varsavsky.

A mozgalom tagjainak teendője, hogy installálják a wifi routerükre a Fon szoftverét, amely azonosítót és jelszót kér mindenkitől, aki megpróbál belépni a hotspotra. A helyi internetkapcsolat előfizetője maga határozhatja meg, hogy mekkora sávszélességet bocsát a hatósugárban bóklászó fonérók rendelkezésére.

Illegalitás

Az internetszolgáltatók túlnyomó része tiltja a drótnélküli internet megosztását, a Fon azonban bízik abban, hogy meggyőzheti őket arról, hogy mozgalma kölcsönösen gazdasági előnyöket biztosít.

"Először is egy internetszolgáltató ügyfelének kell lenni" - mondta Varsavsky a Reutersnek.

"Bevételünk megosztásával pártoljuk az internetszolgáltatókat" - tette hozzá.

A Fon már megállapodott a GlocoNettel, a második legnagyobb svéd internetszolgáltatóval, illetve az amerikai Speakeasyvel, és igyekszik meggyőzni a Telefonicát, a Deutsche Telekomot, az AT&T-t és a Time Warnert.

A Fonnak azonban nem lesz könnyű dolga.

"Rettenetesen jó ötlet, amilyen a Napster is volt, annak összes következményével együtt. - vélekedett Roger Entner, a bostoni Ovum mobilipari elemző és piackutató munkatársa - Nagyszerű ötlet, csak sérti a törvényt. Közműként kezeli a wifit, ami nem az."

A Napster említésével Entner arra utal, hogy az ellenérdekelt internet-, kábel-, és mobilszolgáltatók széjjelperelhetik a céget.

A wifi közművesedése addig is tart, mivel a cégek nem akarják vagy nem tudják betartatni az ügyfeleikkel kötött szerződésüknek az internetkapcsolat megosztását tiltó kitételét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.