Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

GPS-bújócska

2001.03.06. 17:46
A geocachingnek nevezett egyszerű és posztmodern hobbi lényege, hogy a résztvevő GPS eszközzel megkeres egy dobozt, kiveszi amit benne talál, és betesz valami mást helyette.
A természet jó dolog, de az ember utál céltalanul mászkálni benne. Ezért találták ki a geocachinget (ez sajnos angolul is béna, magyarul erdei takaréknak, vagy bokorbadugásnak nevezném), amely végre egy olyan hobbi, amelyben az ember hasznát veheti a helyzetmeghatározó berendezésének, a GPS-nek.

Helyzet az égből

Egyre pontosabb
A globális helymeghatározó rendszer, a Global Positioning System huszonnégy műholdból álló rendszerére tizenkétmilliárd dollárt költött. A rendszerre elsősorban ahhoz volt szükség, hogy a megfelelő nukleáris robbanófej a megfelelő városra pottyanjon - tíz évvel a hidegháború vége után már mindenki kézi helyzetmeghatározó eszközzel járhatta a nyúlszaros dombokat, ha úgy akarta. Körülbelül ugyanekkorra - 2000 májusában - az amerikai kormány is megenyhült annyira, hogy megszüntesse a katonai technológia polgári változatát sújtó minőségrontást.

A százméteresről hatméteresre nőtt pontosság már épp elegendő lett ahhoz, hogy az ember rátaláljon kisebb tárgyakra. Az első geocache-t, vagyis bekoordinált ládikát a GPS korlátozás feloldásának hónapjában helyezték el - az érdeklődő játékosok három napon belül kétszer is felkeresték.

Célirányos szabadidősport

A geocaching egy viszonylag egyszerű társasági szórakozás. Kell hozzá egy kézi GPS. A társaság weboldaláról ki kell választani a megfelelőnek tűnő rejtekhelyet, betáplálni a megfelelő koordinátákat, majd elindulni a készülék által jelzett irányba.

Megvagy ládika
Nem lehet eltévedni
Amennyiben a gépében elmélyült játékos nem zuhan egy mély szakadékba - le kell másznia oda. A geocachingre jellemző, hogy a ládikák nehezen megközelíthető helyeken vannak elhelyezve a vidámság kedvéért. A műhold szemszögéből hat méteres távolság a helyszínen egy ötszáz méter magas meredélynek is bizonyulhat. A ládikák listáján ezért a terep nehézségét is osztályozzák - az ötös a legdurvább.

Aki elért a célhoz, vagyis a megfelelő ládikához, annak joga van kiemelni belőle az ott elhelyezett ajándékot, elhelyezni benne az általa hozott ajándékot, és beírni magát a minden dobozhoz mellékelt naplóba. (Ez főleg azért pozitív, mert például egy súlyosabb utazgatási szenvedély esetén nem az Eiffel-torony lépcsőjébe kell kulccsal belekarcolni, hogy 'itt voltam 1994')

Egy szabály van még: a ládikába tilos romlandó árut, cannabist, robbanószerkezetet, vagy ámbráscetet hátrahagyni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!