Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Újra működik a cégnyilvántartás a kormányportálon

2003.01.30. 16:21
Kapcsolódó cikkek (1)
Közel egy hónapig nem lehetett cégadatokat lekérdezni az ekormanyzat.hu-n. Értesüléseink szerint az ok egy jogvita volt, holnaptól azonban újra elérhetőek lesznek a cégnyilvántartási szolgáltatások. A további vitás kérdések megelőzésére törvényalkotási munka kezdődik a MeH-ben.
A Magyar Nemzet értesülései szerint az ekormányzat.hu-n közel egy hónapig nem voltak elérhetők a cégnyilvántartási adatok. Az elmérgesedett vita szereplői a lap szerint a Miniszterelnöki Hivatalhoz (MeH), az Igazságügyi Minisztérium (IM), illetve az IM által alapított cég, a Microsec Kft. volt.

Milliós tétel, elvi vita

MeH-közeli köröktől úgy tudjuk, hogy a vita szálai egészen 1990-ig nyúlnak vissza. A gazdasági törvény ugyanis - egyebek mellett - arról is rendelkezett, hogy a cégbíróságon keletkező iratok az állampolgárok számára nyilvánosak kell legyenek. Ez összesen több millió adatot jelent. Ennek kezelésére pedig sem az IM, sem pedig a MeH nem volt felkészült.

Így az igazságügyi tárca létrehozta a Microsec Kft.-t, és kizárólagos szerződést kötött vele az adatok feldolgozására, illetve a keresőrendszer üzemeltetésére. A szerződés egyebek mellett azt is tartalmazta, hogy a cég a lekért adatok után pénzt kérhet. Úgy tudjuk, hogy az ekormanyzat.hu-nak - annak ellenére, hogy állampolgáronként havi 10-ben limitálták a lekérdezéseket - milliós nagyságrendbe kerültek a keresések.

Törvényalkotásra készülnek

Forrásunk arról is szólt, hogy uniós direktíva rendelkezik az ilyen adatok nyilvánosságáról, amit a regnáló kormány is biztosítani kíván. Így most - egy hónapos kihagyás után - február elsejétől újraindítják a szolgáltatást. Mindez azt is jelenti, hogy "lenyelték a békát", azaz újra fizetnek az adatok után a Microsecnek. Egyúttal azonban törvényalkotói munka kezdődika MeH-ben, amelynek az a célja, hogy a törvényi ellentmondást feloldják.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!