Alfréd
5 °C
13 °C

Tiltott szerencsejátékok tesztje - Online póker

2006.02.12. 09:39
Sok tudás, türelem, logika és egy jó table image kell ahhoz, hogy valaki sikeres pókerjátékos legyen, mondja Faragó Dániel, aki legelső való világbeli versenyéről milliókkal a zsebében távozott. Faragóval, egy önmagát amatőrnek valló profival próbáltuk ki az online pókert. Nem nyertünk, de nem is buktunk.

Tizenegy dollárnyi zsetonnal ereszkedünk le a gép elé online pókerezni Faragó Dániellel. Negyedóra alatt elbukjuk az összeset. Újabb félóra alatt elbukunk még tizenegyet - ennyi a buy-in, amivel be kell szállni az elején. Másfél órával később, nagy küzdelemben másodikak leszünk egy tournamentben, ahol visszaosztják az első két helyezettnek a nevezési összeget - a nyakunk zsibbad, a szemünk kifolyik, de a 25 dolláros nyereménnyel legalább a pénzünknél vagyunk. Kemény melóval, éppen csak hogy.

#alt#
Posztó, osztás, zseton, Faragó. Forrás: Budapest Poker Open

Pedig Faragó, bár amatőrnek tartja magát, nem kispályás: tavaly decemberben második lett a Budapest Poker Openen, ahol öt és félmillió forint járt a helyezésért. "Játszottam a hülyét" - mondja Faragó, aki életében először indult komoly, pénzes versenyen. "Volt egy retro Adidas napszemüvegem, azt felvettem, amikor éppen játékban voltam. Sokan mondják, hogy a pókert a hülyéknek találták ki. Hát most itt vagyok". A pókerben fontos az asztalnál kialakított kép, a "table image" - van, aki a hülyét játssza, mint Faragó, van, aki dühöng, van, aki néma, és van, aki zenét hallgat. Ezzel az ember nem csak magát nyugtatja, hanem az ellenfelet is idegesíti, mondja a 24 éves Faragó, akinek fejlődésében jelentős szerepet játszik egy ultis nagypapa, az ifjúkori kockapóker és egy haver, aki bevezette az online játékba.

A fogadások a neten köttetnek

Bár a table image stratégiai vetülete a netes partikban is szerepet kap, ott nem látszanak az érzelmek; ezért is van, hogy aki próbálta az éles bajnokságot, nehezen ül vissza a gép elé: "Hiányzik a szaga. Hiányzik a dealer lány, meg a lapok ropogása" - mondja Faragó, miközben rutinosan kattintgat kedvenc szájtján, a pokerstars.com-on. Az élő versenyek nevezési díjai sokakat elriasztanak attól, hogy élesben próbálkozzanak: a Budapest Poker Openre 50 000 forint volt a beugró, és a komolyabb nemzetközi versenyek akár egymilliót is elkérnek előre a versenyzőktől.

Közben a hitelkártyaszám-megadásra működő, kis tétekben is játszható netes póker tömegeket vonz. Bár az online játszók pontos száma ismeretlen, annyit tudni, hogy a 2002-es 92 millió dollárhoz képest 2004-ben már egymilliárdot pókerezett el az emberiség online. Az online kaszinók kevesebbet keresnek a pókeren, mint a ruletten vagy a blakjacken - a játékosok egymás pénzét nyerik el, a kaszinó a jutalékot, a rake-et gereblyézi be - , de a piac dinamikusan nő, és ezt a befektetők is értékelik. Amikor a Partypokert üzemeltető, piacvezető Partygaming tavaly júniusban megjelent a londoni tőzsdén, a kereskedés első napján 11 százalékkal megugrott részvényeinek ára, ami a cég értékét 8,46 milliárd dollárra (1692 milliárd forintra) növelte - ennyiből meg lehetne rendezni mondjuk három szerényebb Olimpiát.

Mesterkurzus: Abdul, Jones és Sklansky

#alt#
A Mester avatárja a neten
A játékosok azért szeretik a pókert, mert itt a klasszikus szerencsejátékokhoz, a ruletthez vagy a blackjackhez képest nem csak a vakvéletlenen múlik a győzelem: a szerencse és a tudás arányát Faragó 40-60 százalékra teszi. "Ha csak szerencsejáték, miért van az, hogy Vegasban a döntőkön mindig ugyanaz a néhány ember ül az asztalnál?" - idéz a Pókerarcokból, ami pókerkörökben alapmű. Ha ez az elmélet igaz, egy felkészült játékos mindenképpen jól jön ki a buliból - feltéve, hogy anyagilag képes elviselni egy-egy rossz szériát.

Ebből élnek azok a hazai, profi-félprofi pókerezők is, akik stabil havi jövedelemre tesznek szert úgy, hogy szívós türelemmel kopasztják a neten jórészt amerikai ellenfeleiket, akiknek nem számít, hogy egy-egy este eltapsolnak tíz-húsz dollárt - ott ennyibe kerül két mozijegy is. A hazai netpókeresek alapszájtján, az onlinepokerhu.com-on olvasható beszámolók szerint viszont ahhoz, hogy valaki stabilan nyerjen, nemcsak a szabályokat kell ismernie, hanem tisztában kell lennie az esélyekkel és a különböző stratégiákkal is. Nem mindegy, hányan játszanak az asztalnál, az osztóhoz képest hol ül az ember, ki hogyan és mennyi idő alatt reagál egy-egy passzra vagy emelésre, és hogy milyen összegekben folyik a játék - kis tétes asztaloknál más a követendő stratégia, mint ott, ahol 100 dollárral kell beszállni.

#alt#
Alacsony non-suited semmi - ezt bedobjuk.
"Kis téttel nem ülnek le olyanok, akik nagyot akarnak kaszálni" - mondja Faragó. "Ott számíthatsz a legnagyobb vakmerőségre, mondjuk all-in pre-flop-ra ". Utóbbi a legnépszerűbb pókerműfajban, a Texas Hold'em-ben egyszerűsítve azt jelenti, hogy két lapra, félvakon felteszi az ember az összes pénzét, még mielőtt az asztalra kerülő ötöt látná. A magabiztos, konzekvens játékhoz nem árt ismerni a szakirodalmat sem: a nyitányhoz jól jöhet Abdul népszerű pre-flop stratégiája, Lee Jones Low Limit Hold'em című munkája vagy David Sklansky elméleti alapműve, a Theory of Poker. Ezekből a munkákból ha más nem, annyi kiderül, hogy a tudáson kívül az is számít, milyen lap van az ember kezében.

Nagyon veszélyes, kicsit illegális

A profik azt tanácsolják, hogy mindenki döntse el, mennyi időt és pénzt szán a pókerrel való ismerkedésre, és ha annak ellenére sokat veszít, hogy betartja az összes alapszabályt, inkább hagyja abba, mert lehet, hogy egyszerűen tehetségtelen.

A William Hill, az online pókerszalont is üzemeltető brit fogadóiroda arra figyelmeztet, hogy a szerencsejáték ellenjavallott, ha az megakadályozza a játékost napi feladatainak ellátásában, illetve ha egyetlen célja a korábbi veszteségek visszanyerése. Nem javasolt a játék azoknak, akik bármilyen függőségben szenvednek, illetve alkohol vagy drog befolyása alatt állnak. "Hazudott, kért kölcsön vagy lopott már pénzt azért, hogy játszhasson vagy hogy kifizethesse szerencsejáték-adósságait? Elveszítette érdeklődését családja, barátai vagy a hobbija iránt? Azért játszik, hogy elmeneküljön az unalmas vagy boldogtalan élet elől?"- teszi fel a kérdést az iroda a potenciális játékosoknak. Minél több kérdésre igen a válasz, annál valószínűbb, hogy a válaszadó súlyos szerencsejáték-problémától szenved, figyelmeztet az iroda.

#alt#
Így nyertünk 25,20 dollárt
Pénzt veszíteni több tucatnyi szájton lehet, a kifejezetten pókerre szakosodott Empire Poker, Fair Poker és a Pacific Poker mellett a nagyobb sportfogadási irodák, így a William Hill és a magyarított verziója miatt itthon is népszerű Sportingbet is fenntart online pókerasztalokat. Jogilag is ugyanaz a helyzet, mint a sportfogadással: szabad is, meg nem is. A magyar törvények tiltják nemcsak a Szerencsejáték Felügyelet által nem engedélyezett játékok szervezését, hanem azok hirdetését is, és Oravecz László, a felügyelet osztályvezető helyettese szerint az ilyen szájtokra még linkelni sem szabad. A tavaly júliusban módosított törvény értelmében a bankok nem segíthetik az illegális játékokban való részvételt, így nem teljesíthetnek átutalásokat sem.

Ami a játékosokat illeti, őket legfeljebb szabálysértés címén lehetne felelősségre vonni, de azt is csak akkor, ha nyilvános helyen, például egy netkávézóban játszanak. Aki otthonról pókerezik, azt nem lehet megfogni.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.