Mária
-6 °C
-2 °C

Leáll a klasszikus SETI@home

2005.11.28. 09:30
Az űrből érkező adatokat a résztvevők december közepétől a SETI@home/BOINC alatt elemezhetik. A legfájdalmasabb az lehet, hogy az eddig gyűjtött pontok elvesznek.

A SETI@home közösségi projekt üzemeltetői két évvel ezelőtt, 2003 októberében megkezdték az átállást az új, BOINC-alapú kliensre. A Berkeley egyetemen fejlesztett szoftverplatform (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) lehetővé teszi a több ezer önkéntes számítógépe között megosztandó bonyolult számítások kezelését.

A SETI új BOINC-kliense lehetővé teszi, hogy a felhasználó a SETI@home-on kívül más projekteket is támogasson. Az üzemeltetők most jelentették be, hogy a régi szoftverük december 15-től már nem működőképes. Vagyis a felhasználó ezzel nem kaphat új adatokat, és nem is lesz a választ hova visszaküldenie.

Több projekt jelentkezik

A BOINC lehetővé teszi, hogy ugyanaz a szoftver a számítógépet többféle probléma megfejtésével is elfoglalja. A megosztott műveletekre felajánlott számítógépek erejét így több projekt párhuzamosan használhatja.

A földön kívüli életformák rádiójelei után kutató SETI@home-on kívül ebbe a körbe tartozik például a bolygó klímájának előrejelzésén dolgozó Climateprediction.net, illetve a pulzárokból kiinduló gravitációs jeleket kereső Einstein@home.

Oda a pontok

Mint korábban megírtuk, a felhasználó a számítógépe parlagon heverő képességeivel keresheti betegségek nyitját (Rosetta@home), különféle fehérjék várható tulajdonságait (Predictor@home). A World Community Grid ezen kívül az emberiség humán betegségekkel kapcsolatos tudását próbálja gyarapítani.

A klasszikus SETI@home szoftver leváltása csalódás lehet a szorgalmas felhasználók számára. Az új rendszer bevezetésével ugyanis mindenkinek lenullázódnak az eddig elért pontjai.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.